Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

REAGUJTE NA VREME

Mucanje nije bauk

Autor: Ekipa Alo! | 11.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Statistika govori da muca oko pet odsto dece, kao i jedan odsto odraslih. Kada se javi između druge i pete godine, ne treba mu pridavati veliki značaj, osim ako ne traje duže od godinu dana. Uzrok je najčešće psihološke prirode, a upornim vežbanjem uz pomoć logopeda i psihoterapeuta izlečenje je izvesno u 98 odsto slučajeva.

Uz pomoć  logopeda i  psihoterapeuta izlečenje je  izvesno u  98 odsto  slučajeva

Uz pomoć logopeda i psihoterapeuta izlečenje je izvesno u 98 odsto slučajeva | Foto: Shutterstock

Tri faze
Postoje tri faze mucanja - fiziološko, primarno i sekundarno. Prva faza obuhvata period od treće do pete godine, druga od pete do polaska u školu, a treća školski period. Tokom prve dve faze, dete nije svesno problema i svako skretanje pažnje je pogrešno jer dete koje nije ni bilo svesno svog zamuckivanja počinje zaista da muca.
Kod sekundarnog oblika mucanja javlja se mišićna napetost celog tela, posebno govornih organa, dete počinje da ima strah od govora, javljaju se tikovi, mucanje ima povratno dejstvo na psihu deteta i može uticati na probleme u učenju. Logopedu se treba javiti čim primetite prve simptome!


Preventiva
U opšte mere prevencije spadaju uslovi za normalan psihofizički razvoj deteta kao što su: bogatija ishrana sa dodatkom vitamina, fizičke vežbe, plivanje, vežbe disanja i opuštanja, šetnja, harmonična, mirna i staložena atmosfera bez porodičnih sukoba, vređanja ili suvišne popustljivosti.
Deca koja već imaju pogodno tlo za pojavu mucanja (slabašna, preosetljiva, nasledno opterećena) zahtevaju intenzivniju prevenciju. Tako se preosetljivo dete ne sme previše uzbuđivati veoma aktivnim igrama (posebno u večernjim satima), gledanjem televizije i filmova. Do treće godine, gledanje TV-a treba svesti samo na jedan sat dnevno. U zamenu je bolje ponuditi deci slušanje radio-emisija, predstava i audio-bajki ili pesama za decu u kojima je govor glumaca i pevača jasan, izražajan i ritmičan.

Saveti za roditelje
Ako dete muca (sekundarna faza), roditelji mogu mnogo da pomognu. Treba govoriti sporijim tempom, pažljivo slušati šta dete govori i reagovati na sadržaj govora, a ne na mucanje. Ne smete požurivati dete prekidajući ga ili dovršavajući reči umesto njega, a posebno je nedopustivo da mu se neko (braća, sestre) kojim slučajem ruga zbog mucanja. Potrebno je smanjiti brz tempo i napetost u okruženju i ne postavljati mu previše zahteva. Najvažnije od svega je detetu pružiti potpunu potporu, razgovarati s njim kao o svakom drugom problemu i objasniti mu da je to nešto čega ne treba da se stidi.

Potrebno je, svakako, obratiti se za pomoć logopedu ili najbližem centru za govor, čiji će stručnjaci osigurati pomoć specijalizovanog logopeda za mucanje. Ne sme se čekati ni trenutak da se mucanje kao govorno ponašanje fiksira, već je potrebno odmah reagovati. Rani terapijski početak daje veće šanse da se mucanje savlada i u potpunosti prebrodi.

Kada potražiti pomoć
 

Ako se kod deteta koje muca jave sledeći pokazatelji, potrebno je da se javite logopedu:
- Ako ste zabrinuti i/ili nesrećni zbog detetovog govora
- Ako neko od bližih članova porodice ima probleme sa mucanjem
- Ako se ponavljanje glasova i/ili slogova događa sve češće
- Ako dete pokazuje znakove frustracije ili je uznemireno zbog svog govora
- Ako je na detetovom licu ili vratnoj muskulaturi prisutna povećana napetost i napor prilikom govora
- Ako dete izbegava da govori

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP