PRAVILNA ISHRANA TOKOM POSTA
Na ribi i vinu!
Počeo je veliki šestonedeljni post koji se završava u ponoć pred Božić, a predstavlja pripremu za praznik rođenja Isusa Hrista. Duhovna pravila posta koja podrazumevaju uzdržavanje od loših misli i dela, podrazumevaju se. Postoje, takođe, i nutritivna pravila tokom posta koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje.
Kalcijum nadoknadite sardinama sa koščicama, u danima na vodi ne zaboravite jezgrasto voće | Foto: Shutterstock
Za vreme posta pred Božić ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečne prerađevine) i jaja, dok med, oko kojeg ponegde postoje nedoumice, pripada posnoj hrani. Posnom trpezom, sem ribe, smatraju se i rakovi, lignje i puževi, jer ni oni nemaju krvotok. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada se jedu obroci spremljeni na vodi. Riba i vino se mogu koristiti subotom i nedeljom, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednje sedmice pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, povrćem spremljenim samo na vodi.
Izuzeci
Po učenju pravoslavnih teologa, priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća. Trudnice i dojilje, hronični bolesnici, deca do 14 godina i oronuli starci, po savetima lekara, ne bi trebalo da rigorozno poste. Toj vrsti vernika i sveštenici u određenom periodu odobravaju razrešenje na ulju i ribi, ili im skraćuju post na dva-tri dana. Tokom posta bitno je da se pije puno vode, soka ili čaja zbog efikasnijeg izlučivanja otrova iz organizma.
- U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa koščicama i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok. U danima kada se jede na vodi, obavezno jedite jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, kikiriki i lešnik i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu biti posni rezanci sa orasima – savetuje „Alo!“ čitaoce nutricionista Branka Mirković.
Neophodne belancevine ćete obezbediti ako za vreme posta u ishrani koristite pasulj i sočivo. Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.
- Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće posebno kao salate. Termički obrađeno povrće ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari. Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristi se za salate – napominje Branka.
Vlakna čiste organizam
Pečurke pripremajte na različite načine, Imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a mogu se pripremiti kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaži... Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompote i zaladite sušenim voćem recimo suvim grožđem, suvim šljivama ili kajsimama.
- Da bi se dobro očistio organizam neophodna su vlakna pa zato ne zaboratavite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju. Kiselo povrće, kiseo kupus i razna turšija su odličan izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu kao i miksovane vitaminske salate od krtolastog povrća – sugeriše nutricionista.
Energiju možete da obezbedite iz integralnih žitarica pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upije mnogo ulja, pa tako postaje nezdrava namrnica.
- Izbegavajte peciva slana i slatka. Pripremite ukusnu poslasticu ili obrok tako što ćete obariti pšenicu ili pirinač, dodati suvo voće i sve prokuvati, zasladiti medom i pojačati energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima – završava Branka.
Masna posna jela
Potrebno je jesti umereno, ne preskakati obroke i planirati jelovnik da ne bi kupili nešto usput, jeli hranu koja ima mnogo šećera, brašna i masnoće. Dnevno treba uneti ograničene, ali dovoljne količine voća i povrća da obezbedite vitamine i minerale. Mnogi se ugoje za vreme posta jer jedu kalorične poslastice, masne pite i veoma mnogo masnih posnih jela. Jela treba da budu jednostavna, nutritivno vredna i ,naravno, preporučuje se raznovrsna i izbalansirana ishrana, napominje nutricionista.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs