Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PRAVILNA ISHRANA TOKOM POSTA

Na ribi i vinu!

Autor: Nataša Lazović | 02.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Počeo je veliki šestonedeljni post koji se završava u ponoć pred Božić, a predstavlja pripremu za praznik rođenja Isusa Hrista. Duhovna pravila posta koja podrazumevaju uzdržavanje od loših misli i dela, podrazumevaju se. Postoje, takođe, i nutritivna pravila tokom posta koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje.

Kalcijum nadoknadite sardinama  sa koščicama, u danima na vodi  ne zaboravite jezgrasto voće

Kalcijum nadoknadite sardinama sa koščicama, u danima na vodi ne zaboravite jezgrasto voće | Foto: Shutterstock

Za vreme posta pred Božić ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečne prerađevine) i jaja, dok med, oko kojeg ponegde postoje nedoumice, pripada posnoj hrani. Posnom trpezom, sem ribe, smatraju se i rakovi, lignje i puževi, jer ni oni nemaju krvotok. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada se jedu obroci spremljeni na vodi. Riba i vino se mogu koristiti subotom i nedeljom, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednje sedmice pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, povrćem spremljenim samo na vodi.


Izuzeci
 

Po učenju pravoslavnih teologa, priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća. Trudnice i dojilje, hronični bolesnici, deca do 14 godina i oronuli starci, po savetima lekara, ne bi trebalo da rigorozno poste. Toj vrsti vernika i sveštenici u određenom periodu odobravaju razrešenje na ulju i ribi, ili im skraćuju post na dva-tri dana. Tokom posta bitno je da se pije puno vode, soka ili čaja zbog efikasnijeg izlučivanja otrova iz organizma.

Blanšitano ili na pari
- U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa koščicama i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok. U danima kada se jede na vodi, obavezno jedite jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, kikiriki i lešnik i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu biti posni rezanci sa orasima – savetuje „Alo!“ čitaoce nutricionista Branka Mirković.

Neophodne belancevine ćete obezbediti ako za vreme posta u ishrani koristite pasulj i sočivo. Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.

- Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće posebno kao salate. Termički obrađeno povrće ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari. Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristi se za salate – napominje Branka.

Vlakna čiste organizam
Pečurke pripremajte na različite načine, Imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a mogu se pripremiti kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaži... Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompote i zaladite sušenim voćem recimo suvim grožđem, suvim šljivama ili kajsimama.

- Da bi se dobro očistio organizam neophodna su vlakna pa zato ne zaboratavite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju. Kiselo povrće, kiseo kupus i razna turšija su odličan izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu kao i miksovane vitaminske salate od krtolastog povrća – sugeriše nutricionista.

Energiju možete da obezbedite iz integralnih žitarica pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upije mnogo ulja, pa tako postaje nezdrava namrnica.

- Izbegavajte peciva slana i slatka. Pripremite ukusnu poslasticu ili obrok tako što ćete obariti pšenicu ili pirinač, dodati suvo voće i sve prokuvati, zasladiti medom i pojačati energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima – završava Branka.

Masna posna jela


Potrebno je jesti umereno, ne preskakati obroke i planirati jelovnik da ne bi kupili nešto usput, jeli hranu koja ima mnogo šećera, brašna i masnoće. Dnevno treba uneti ograničene, ali dovoljne količine voća i povrća da obezbedite vitamine i minerale. Mnogi se ugoje za vreme posta jer jedu kalorične poslastice, masne pite i veoma mnogo masnih posnih jela. Jela treba da budu jednostavna, nutritivno vredna i ,naravno, preporučuje se raznovrsna i izbalansirana ishrana, napominje nutricionista.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP