Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TUŽNA ISTINA SRBIJE

Na terapiji svaki deseti!

Autor: N. Lazović | 17.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Zamislite da imate tridesetak godina, da ste paralizovani, da ste svaki dan sami od 8 do 18 časova, a da bez tuđe pomoći ne možete da ustanete i sipate sebi čašu vode. Ovo su samo neki od problema sa kojima se susreću oboleli od multiple skleroze…

Najveći procenat invalida među mladima boluje od MS-a

Najveći procenat invalida među mladima boluje od MS-a

U punoj snazi
U svetu od MS-a boluje oko dva i po miliona ljudi. U Srbiji trenutno više od 7.000 osoba. Nažalost, od ukupnog broja obolelih na lečenju je manje od 10 odsto pacijenata, dok su ostali prepušteni sami sebi. Bolest najčešće počinje u periodu između 20. i 40. godine, ali može početi i kasnije, kao i u detinjstvu. Žene od ove bolesti obolevaju skoro dvaput češće od muškaraca.


- Za drušvo je ova bolest veoma važna zbog najvećeg procenta invaliditeta kod mladih, s obzirom na to da se razvija u vreme kada bi osoba trebalo da bude u punoj životnoj i profesionalnoj snazi. MS, nažalost, još ne možemo da izlečimo, ali možemo da popravimo kvalitet života i poboljšamo radne sposobnosti obolelih – rekla je povodom otvaranja izložbe „Oko života“ kojom je obeleženo 40 godina postojanja Društva multiple skleroze Srbije prof. dr Jelena Drulović, predsednica radne grupe za MS Društva neurologa Srbije.

Multipla skleroza, nepredvidiva, često onemogućujuća bolest centralnog nervnog sistema, prekida protok informacija u mozgu i između mozga i tela.

Od peckanja do paralize
Simptomi variraju, od utrnulosti i peckanja do slepila i paralize.
- Važno je podići svest javnosti i nadležnih institucija o multiploj sklerozi kao veoma ozbiljnom zdravstvenom problemu. U Srbiji se velika većina obolelih ne leči (nedostaju lekovi, onih druge generacije i nema, a ono malo što je dostupno, tu je zahvaljujući sponzorima) i ova izložba treba da pokaže ogromnu razliku u stanju među obolelima koji su na terapiji i onih koji, nažalost, nisu - napomenula je Jasmina Brajković, predsednica Društva multiple skleroze Srbije i dodala da je za obolele najznačajnija psihosocijalna podrška, pre svega članova porodice, a takođe i prijatelja, kolega i članova šire društvene zajednice, a da kvalitet života značajno remeti i diskriminacija.
Izložba „Oko života“ otvorena je još danas u Galeriji Radio-televizije Srbije.

Ožiljci na mozgu
 

MS zahvata centralni nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu. Sam naziv bolesti ukazuje na to da se kod bolesnika stvaraju ožiljci (skleroza znači „ožiljak“), koji ometaju različite neurološke funkcije. MS je prvi put opisao francuski neurolog Šarko 1868, ali je pravi uzrok ove bolesti ostao nerazjašnjen. Kod nekih osoba bolest može biti benigna i posle više od 15 godina trajanja neće remetiti funkcionalnost obolelog, dok kod drugih može dovesti do invaliditeta različitog stepena. Nažalost, ne postoje pouzdani pokazatelji koji mogu da predvide kakav će tok imati MS u svakom individualnom slučaju.

Poslednji komentari
  • igor Vreme: 17.10.2014 16:08h

    Lupate gluposto

  • igor Vreme: 17.10.2014 16:09h

    Lupate gluposti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP