Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOKTOR FILGUD SAVETUJE KAKO PRAVILNO VEŽBATI

Na točkovima do savršene figure

Autor: Nataša Lazović | 03.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ako ste jedva čekali proleće kako biste se bacili na neku od intenzivnih fizičkih aktivnosti i tako pripremili za nadolazeće leto, haljinice i bikini, predlažemo vam da to bude vožnja rolera. Doktor Filgud objašnjava kako da pravilno upražnjavate ovu aktivnost...

- Pre nego što počnete sa treningom, trebalo bi proveriti zdravstveno stanje organizma i prema tome odrediti intenzitet, formu i ciljeve vežbanja. Lekarski pregledi obuhvataju krvnu sliku sa biohemijom, opšti pregled zdravstvenog stanja i funkcionalno testiranje - objašnjava doktor.

Intenzitet
Intenzitet vežbanja bi trebalo da se održava u takozvanoj zoni zdravlja, od 60 do 70 odsto maksimalnog srčanog rada. To je zona u kojoj trošite najviše masti, a pritom jačate srce i borite se protiv starenja, savetuje Filgud.

- U principu, postoje dva načina da proverite da li vežbate u ovoj zoni, odnosno da izračunate optimalne frekvencije rada srca tokom vežbanja. Od broja 220 oduzimaju se godine starosti, a zatim se od dobijene brojke izračuna procenat od 60 do 70 odsto. Tako osobi od 30 godina u zoni zdravlja srce treba da kuca u opsegu od 114 do 133 otkucaja u minutu - napominje doktor.

Vozite rolere u opsegu od 50 do 60 odsto maksimalne srčane frekvencije. Optimalni intenzitet vožnje rolera zavisi od mnogih faktora, pozicije tela pri vožnji, zamora u nogama, bola u slabinama ili vratu, karakteristika rolera, terena, vrste vožnje.

- Ukoliko vam lupa srce, ostajete bez daha, muka vam je i vrti vam se u glavi, prekinite aktivnost i potražite pomoć lekara! – opominje naš sagovornik i preporučuje da ne uzimate obroke najmanje dva do tri sata pre početka aktivnosti.
Kakvi roleri?
Najfunkcionalniji su roleri sa četiri točkića, a prečnik točkića utiče na stabilnost u vožnji.
- Udobniji su oni sa većim prečnikom (76-80 mm), dok oni sa manjim (oko 72 mm) pokazuju bolje manevarske karakteristike za brzu vožnju. Roleri sa tvrđim točkićima se sporije troše, ali u manjoj meri ublažavaju udarce. Gojaznim osobama preporučuju se roleri sa tvrđim točkićima – savetuje Filgud.
Odeća treba da je komforna, a kaciga, štitnici za kolena i ručne zglobove su obavezni.

Zašto roleri?


- pružaju maksimalno uživanje
- povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i određene mišićne grupe (muskulatura oko kukova i gluteusa praktično se ne može zategnuti nijednim drugim oblikom fizičke aktivnosti).
- vožnja angažuje celo telo
- sila koja opterećuje zglobove praktično je zanemarljiva

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP