Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ALO! VODIČ ZA SEZONSKE POSLOVE

Najtraženiji konobari i snagatori

Autor: J. Nikolić - J. Jokanović | 08.06.2015 - 21:00:00h | Komentara: 0

Leto zvanično nije ni počelo, a jagma za sezonskim poslovima je uveliko u toku. „Alo!“ vam predstavlja najtraženije, ali i najplaćenije sezonske poslove.

Pravi način da  zaradite za letovanje

Pravi način da zaradite za letovanje | Foto: Profimedia

Sudeći prema ponudama, najviše posla ovog leta biće u oblasti marketinga. Potrebni su radnici za različite promocije, deljenje letaka, hostese, i operateri u pozivnim centrima, a traže se i konobari, sobarice, pomoćnici kuvara, kuriri, građevinski radnici, berači voća... Prosečan radni sat naplaćuje se od 150 do 200 dinara, ali na pojedinim poslovima možete zaraditi i mnogo više.


Cenovnik sezonskih
poslova


- fizički poslovi 150-200
- selidbe, utovar -istovar 185
- građevinski radovi 200
- ugostiteljski poslovi 140-160
- kol centar 120-185
- promoteri 200-400
- hosting od 2000
- administartivni poslovi 1.600 dnevno
- lepljenje deklaracija 1.600 dnevno
- branje voća 1.500-2.500 dnevno
* dinara po satu

Oni koji su se posla latili početkom sezone, koja kreće već od aprila, zaradili su i do 1.000 evra, ali ni onima kojima je ovo jedini način da finansiraju letovanje još uvek nije kasno, jer posla uvek ima. Za Sanju Dimitrijević (22) deljenje promotivnih flajera je jedini način da ove godine ode na more. Već dva meseca prelazi ceo grad kako bi podelila sav materijal, a prema računici do jula će skupiti za put u Grčku.

- Roditelji nemaju da mi daju, pa sam rešila da sama zaradim. Rado preporučujem i drugima, jer nije teško i ne oduzima mnogo vremena - kaže ova studentkinja italijanskog jezika.

U omladinskim zadrugama poručuju da će najveća potražnja za posloviam uslediti nakon junskog ispitnog roka.

Teško jeste,  ali se bolje plaća

Teško jeste, ali se bolje plaća | Foto: Shutterstock


- Sada su najtraženiji promoteri na štandovima, sajmovima, kao i svi profili ugostiteljskih radnika. Ko hoće da radi, posla ima. Iz našeg iskustva nisu mnogo probirljivi, ne smetaju im ni težina posla ni udaljenost, ali naravno uvek tragaju za bolje plaćenim poslovima - navodi Breda Milić iz jedne omladinske zadruge. U drugoj napominju da su neophodni administrativni radnici i sekretarice, a što se težih fizičkih radnika tiče, potrebni su muškarci koji će raditi na utovaru-istovaru, selidbama.

- Od januara do maja u našoj zadruzi se prijavilo 4.000 studenata i nezaposlenih lica. Najviše su zainteresovani za administrativne poslove jer je većina njih iz sfere ekonomije. Problem je što ne prihvataju sve što im nudimo, jer kada poslodavac traži devojku za čišćenje i spremanje poslovnog prostora one to odbijaju, dok muškarci izbegavaju magacin i radije bi sedeli u kancelariji - kaže za „Alo!“ Milena Stefanović.

Ko hoće u berače malina?


Već godinama, najpopularniji sezonski posao je branje voća, a internet je preplavljen oglasima u kojima se traga za beračima. Milorad Đukić, vlasnik malinjaka iz Arilja, nudi čak i obezbeđen smeštaj i hranu.
- Javljaju mi se ljudi od Ljubovije, Kikinde, pa do Beograda. Dnevnica je uglavnom 1.500 dinara, ali ona varira u zavisnosti od cene malina. Radi se od šest ujutru, pa dok se ne smrkne, ali naravno imaju pauzu da se odmore - kaže Milorad.
 


SLEDEĆEG PONEDELJKA: KAKO DO SEZONSKOG POSLA U
INOSTRANSTVU?

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP