Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MUKE SA STOMAKOM

Ne budite kao balon!

Autor: Ekipa Alo! | 14.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako ste posle obroka često primorani da raskopčate suknju ili pantalone jer vam je stomak nadut, možda niste ni svesni da ste jednostavno pod stresom! Lekari tvrde da ako se isključe problemi sa organima za varenje, kao što su čir, gastritis i razni zapaljenski procesi na crevima, uzrok je najčešće nervna napetost, koja stvara preosetljiv stomak. Ipak, postoji mnogo toga što možete da preduzmete.

Šetnje  nakon obroka  smiruju nervni sistem i podstiču varenje

Šetnje nakon obroka smiruju nervni sistem i podstiču varenje | Foto: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da se sve naše brige, strepnje, sve što nas navodi da živimo »na ivici nerava«, odražava na čitavom našem organizmu, a posebno na želudačnoj sluzokoži. Rezultat: ona se nadražuje i postaje preosetljiva, što usporava prolazak hrane iz želuca i podstiče fermentaciju izazivajući gasove, a time i naduven stomak. Evo nekoliko smernica koje mogu da vam pomognu da ublažite tegobe…


Nemojte se izgladnjivati


Konzumiranje premale količine hrane vaše telo prisiliće na izgladnjivanje, što će uzrokovati taloženje masnoće nužne za energiju, umesto trošenja te iste masnoće, što će pak dovesti do nadutog stomaka.

Izbegvajte slano, alkohol i gazirano
Izbegavajte alkoholna pića, začinjena jela, tešku i obilne obroke, pečenja. Sve to nadražuje stomak, usporava varenje i podstiče fermentaciju, koja oslobađa gasove iz stomaka. Mehurići mogu uticati na to da vam stomak izgleda kao balon ispunjen vazduhom. Držite se obične vode, toplog ili rashlađenog čaja od đumbira. Đumbir dodajte u neki drugi čaj, u vodu ili hranu, jer ima umirujuć uticaj na sistem za varenje i može pomoći u smanjenju gasova, koji uzrokuju nadutost.

Voda privlači so kao magnet, pa kada jedete jako zasoljenu hranu, poput soja sosa, zadržavaćete više vode u telu, što vas može naduti. Da biste ublažili ili sprečili zadržavanje vode, u ishranu uključite hranu bogatu kalijumom, poput avokada, banana i dinja. Kalijum je prirodni diuretik, pa pomaže izbacivanju viška soli i tečnosti iz organizma.

Ugljeni hidrati takođe dovode vodu u metabolizam, što ne znači da treba da ih izbegavate - odlučite se za one složene, koji se sporije vare i sadrže više skroba i vlakana, kao što je slatki krompir, smeđi pirinač, mahunarke, zob, lisnato povrće i špargla, a dnevni unos ograničite na 200 grama.

Žvaćite polako
Važno je naglasiti da je preskakanje obroka - prebrzo jedenje, žvakanje žvakaćih guma, sisanje tvrdih bombona, ispijanje tečnosti na slamčicu - sve ono što uzrokuje nadutost, koja nastaje gutanjem vazduha koji ostaje zarobljen u stomaku. Da biste to izbegli, ne provedite duže od pet sati da nešto ne pojedete, sporije žvaćite, usporite, dajte sebi vremena za obrok. Ako je to moguće, prošetajte posle jela. Pokreti pri hodu uravnotežuju i smiruju nervni sistem i podstiču varenje.

Jogurti i probiotici


Ako se poremeti ravnoteža prirodnih bakterija u želucu, to može da uspori varenje i izazove nadutost. Žive aktivne kulture u jogurtima i probiotičkim napicima mogu da pomognu u rebalansu tih nivoa.
Pijte zeleno
Brojne studije pokazuju da antioksidansi iz zelenog čaja mogu da podstaknu metabolizam, a posebno ciljaju na abdominalne masnoće. Ne morate da pijete litre zelenog čaja na dan, i mala količina biće vrlo korisna.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP