Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ODLOŽITE SENILNOST

Ne gubite naočare na glavi

Autor: Ekipa Alo! | 19.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da li se sećate poslednje knjige koju ste pročitali? Da li se češkate po glavi pitajući se da li ste uzeli lek tog jutra? Da li su poznata imena ponekad van dometa vašeg mozga? Kako starimo javljaju se promene u načinu na koji mozak čuva informacije, otežavajući prisećanje na odrađene činjenice. No to ne znači da ne možete ništa da preduzmete kako biste ovaj proces odložili...

Održavajte šećer  stabilnim, vozite bicikl,  rešavajte ukrštene reči...

Održavajte šećer stabilnim, vozite bicikl, rešavajte ukrštene reči... | Foto: Shutterstock

Za početak nabavite bočicu esencijalnog ulja ruzmarina ili bosiljka. Testovi moždanih talasa pokazuju da udisanje nekog od ovih mirisa povećava nastajanje beta talasa u mozgu, što ukazuje na veću budnost. Dovoljno je da stavite malo ulja na kosu, ručne zglobove ili odeću – bilo koje mesto gde možete da osetite malo mirisa, ili stavite malo ulja u difuzer za eterična ulja i pustite da ispuni vazduh.


Više kiseonika
Ako pijete napitke s kofeinom, imaćete kratkotrajno povećanje koncentracije. A takođe mogu postojati i dugotrajne koristi. Istarživanja pokazuju da osobe koje piju tri ili četiri šolje kafe na dan imaju manju verovatnoću da dožive gubitak pamćenja.

Da li ste znali da gingo biloba poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže ćelijama da dobiju neophodan kiseonik? Uzimajte 120 miligrama ove lekovite biljke na dan. Inače, standardizovan ekstrakt ginka se često prepisuje za sprečavanje gubitka pamćenja, kao i šloga. Drugi način da se poveća dotok krvi do mozga je kretanje. Bilo koja vrsta vežbi će poslužiti, a posebno aerobne, poput šetnje i vožnje bicikla.

Riba i bademi
Nova istraživanja pokazuju povezanost između blage intolerancija na glukozu i gubitka pamćenja u starosti. Održavajte nivo šećera u krvi stabilnim: jedite redovne obroke razumnih količina, sa naglaskom na cela zrna žitarice i povrće bogato vlaknima, umesto „belih“ ugljenih hidrata. Fokusirajte se na dobre masti. Takođe, ako ne pijete najmanje osam čaša tečnosti na dan, vreme je da steknete ovu naviku. Dehidracija dovodi do umora, koji može uzeti danak u vidu pamćenja. Takođe, uverite se da preko svoje ishrane dobijate B vitamin, koji pomaže da se gradi i obnavlja tkivo mozga.

Manje stresa
Uložite trud da biste održali mentalnu aktivnost. Rešavanje ukrštenih reči, učenje stranog jezika, kao i čitanje, može dobro da trenira vaš mozak. I za kraj, pronađite načine da smanjite stres.

Kada se javiti lekaru?
 

Zakažite pregled ako osećate da se vaša pamćenje značajno pogoršalo tokom poslednjih šest meseci. Posetite lekara što pre ako imate problema da se setite kako da obavljate radnje koje ste ranije mnogo puta obavljali ili ako ne možete da se setite kako da dođete do poznatih mesta.

Ozvučite problem

Slušajte često muziku, i to različite vrste. Stručnjaci su utvrdili da slušanje muzike može da poboljša koncentraciju i pomogne vam da se setite šta ste učili. A ako zaista želite da izoštrite svoje pamćenje kupite muzički instrument. Učenje sviranja će vam pomoći da razvijete motorne sposobnosti fino regulišući vašu sposobnost mozda da analizira i fokusira.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP