Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NIJEDNA OBAVEZA NIJE VAŽNIJA OD ŽIVOTA VAŠE DECE

Ne ostavljajte ih u kolima - niti minut!

Autor: Dragana Tomić | 28.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako nam zdravi razum govori da dete nećemo ostaviti zaključano u automobilu na 30 i više stepeni, izgleda da se takve stvari ipak događaju.

Dečji organizam  zagreva se tri do  pet puta brže  nego organizam  odraslih ljudi

Dečji organizam zagreva se tri do pet puta brže nego organizam odraslih ljudi | Foto: Profimedia

Svake godine kad zavladaju velike vrućine, u medijima čitamo o smrtnim slučajevima u kojima stradaju deca zaključana u vrućim automobilima. Za samo 10 minuta, temperatura u autu može se popeti za 10 stepeni, dok se crne površine u autu zagrevaju i do 80 stepeni Celzijusovih. U takvim uslovima detetova telesna temperatura brzo će preći 40 i tada, zbog toplotnog udara, nastupaju trajna oštrećenja mozga i bubrega. Zato, ne ostavljajte decu u vrućim automobilima čak ni na minut!


Hipertermija
Toplotni udar prva je fizička reakcija deteta i odraslih kada zagrejanost tela pređe 40. Simptomi toplotnog udara su: vrtoglavica, dezorijentacija, zbunjenost, uznemirenost, tromost, suva, opečena koža, nesvestica, ubrzano kucanje srca, halucinacije. Tako visoka temperatura tela uzrokuje propadanje i uništavanje ćelija. Osim toga, važno je da roditelji znaju da se dečji organizam zagreva tri do pet puta brže nego organizam odraslih.

Sigurnosne mere
Nikada ne ostavljajte dete u vozilu. Ni na minut! Zaključavajte automobil, čak i ako vam je parkiran pred nosom u dvorištu. Sakrijte ključeve i naučite decu da se ne igraju oko automobila ili u njemu. Istina je da većina roditelja misli da im se ne može desiti da zaborave dete u automobilu, ali očigledno je da se dešava, jer roditelji jednostavno zbog silnih obaveza koje treba da pozavršavaju zaborave na dete ili misle da im se u zaključanom automobilu za nekoliko minuta ništa neće desiti.

Savet stručnjaka
- Ne bi bilo loše da roditelji svako veče pre spavanja napišu sve obaveze koje treba da obave, od kupovine žvaka do šetnje sa kućnim ljubimcem, pritom treba uvek da imaju u vidu gde će dete biti, da li sa njima ili će ga neko pričuvati – kaže za „Alo!“ psiholog Irena Verner. Ona naglašava da dok roditelji obavljaju poslove u gradu, u gepeku uvek treba da imaju kolica da bi lakše sve pozavršavali sa detetom, a ukoliko je beba manja dobro će doći i kengur nosiljka.
Ostavljanje deteta u autu po vrućini se u potpunosti može izbeći, a sve je stvar dobre organizacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP