Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPASNOSTI VREBAJU

Ne pipajte lice!

Autor: Ekipa Alo! | 15.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Koliko ste se puta uhvatili kako dodirujete i trljate lice, a znate da to nije dobro? Evo nekoliko saveta dermatologa koji će vas naterati da se sledeći put zaustavite na vreme…

Ruke nisu jedini  neprijatelj lepe  kože. Mobilni telefoni  veliki su prenosnici  bakterija i virusa, baš  kao i jastuci ili prl

Ruke nisu jedini neprijatelj lepe kože. Mobilni telefoni veliki su prenosnici bakterija i virusa, baš kao i jastuci ili prljavi peškiri | Foto: Shutterstock

Preko ruku se prenosi veliki broj bakterija koje loše utiču na zdravlje vaše kože i mogu izazvati pojavu bubuljica. Ukoliko već dođe do toga, nemojte sami cediti bubuljice jer može doći do kontraefekta. Ne samo da će kroz ranicu ući prljavština koja može dovesti do infekcije i proširenja bubuljica, već postoji mogućnost da ostanu i trajni ožiljci na koži.


- Kada dodirujete lice, sve bakterije i virusi s vrha prstiju prenose se na kožu, a trljanje kože može uzrokovati još veću štetu - objašnjava dermatologa Ava Šamban. Ona dodaje da trljanje očiju, primera radi, može da uzrokuje mikroskopske suze u tkivu, zbog kojih koža oko očiju izgleda starije ili dolazi do pucanja kapilara, pa ćete imati crvene mrljice.

Dodirivanje kože ne uzrokuje akne, kontaktni dermatitis i herpes simpleks, ali pogoršava njihovo stanje. Kod dodirivanja herpesa, na primer, možete ga prstima nehotice prebaciti na neki drugi deo tela. Genitalni herpes se takođe lako prenosi, a ako dođe do očiju, može da uzrokuje slepilo.

Masnoća na licu, odnosno ulja koja proizvode lojne žlezde naziva se (sebum). Stvarne količine sebuma su određene genetikom i hormonima. Vrhovi prstiju i jastučići na rukama nemaju folikule kakvi postoje na licu i nemaju lojne žlezde. Ono što vidite kao mast na rukama je zapravo znojenje. Dirate li lice prstima, taj znoj prenosite na kožu i ona izgleda masnija nego što zaista jeste.

Ruke nisu jedini neprijatelj lepe kože lica. Mobilni telefoni veliki su prenosnici bakterija i virusa, jednako kao i jastuci ili prljavi peškiri. Zato ruke treba prati blagim sapunom u mlakoj vodi najmanje 20 sekundi. Nije loše malo izribati nečistoću pod noktima i na rukama četkom. Ako vam je četka pregruba da biste oribali celu šaku, operite nokte i prste.

Doktorka Šamban kaže da je teško rešiti se navike stalnog dodirivanja lica. Ako ne želite da idete na psihoterapiju, možete probati jednostavnom sugestijom – pokušajte da se sami sebi zgadite kada dodirujete lice i zamislite sve bakterije i viruse koje prenosite.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP