Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČUDOTVORNA SMESA

Ne postoji to što med ne može da izleči

Autor: Pravda | 10.11.2014 - 11:50:00h | Komentara: 0

Med je zasigurno jedan od najvrednijih i najčudesnijih plodova Božjeg stvaranja. Medu se čovek nikada ne može dovoljno načuditi, što zbog načina kojim se spravlja, što zbog njegove neverovatne lekovitosti. Posmatrajući med, lek koji rade pčele, uviđamo taj neverovatni sklad, red, kreativnost i dizajn a pred kojim se mogu sakriti svi umovi sveta. Med je samo još jedan dokaz da je baš sve stvoreno sa smislom i iz ljubavi prema čoveku.

Med / Foto:  Profimedia

Med / Foto: Profimedia

Istorija upotrebe meda stara je koliko i istorija čoveka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korištenju. Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja praistorijska slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu pećine u Španiji. I egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a neverovatni nalazi posuda s još jestivim medom starim preko 3000 godina pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

Pčele ga odjurile u smrt

Foto: AP

Lečenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih lekovitih delovanja je vrlo dugačak. Najpoznatije lekovito svojstvo meda je olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sastava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. Izvrstan je za rane jer deluje kao antiseptik, smanjuje bol, a takođe izvlači otrove iz ugriza ili uboda. Na opekotinu možete naneti čisti med, što će sprečiti stvaranje plika i omogućiti zaceljivanje kože bez ožiljka.

Med / Foto:  Profimedia

Med / Foto: Profimedia

Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svarb, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda. Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Takođe, med može pomoći u podizanju nivoa gvožđa i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju celog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno delovanje kod problema sa očima, poput mrene i konjunktivitisa.
Med je pokazao uticaj na inhibiciju maligne proliferacije stanica i ima antimutageno delovanje. Svakodnevna dugotrajna konzumacija može smanjiti incidenciju nastanka tumora i malignih bolesti a što dokazuju mnogi primeri ljudi koji su se uz pomoć meda izlečili od neizlečivih bolesti. On isto tako čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti jer stimulira produkciju hemoglobina. Poboljšava apsorpciju lekova i čini ih delotvornijim te štiti organizam od štetnih ostataka istih.
Različite vrste meda ciljano deluju na pojedine tegobe.

Med / Foto:  Profimedia

Med / Foto: Profimedia

Tako, na primer, kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe disajnih organa i prehladu. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, reguliše rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospešuje mokrenje, a deluje i protiv napetosti i migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, reguliše rad želuca, creva, jetre i žuči, leči anemiju, uklanja umor i jača imunitet.
Bagremov med koristi se kod kardiovaskularnih problema, kod zatvora, a kako deluje umirujuće pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadski (cvetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta.
No, ovaj popis ovde ne prestaje. Poznato je, naime, da med kao jedinstveno čudo prirode leči sve, od nesanice do metastaza tumora.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP