Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SPREČITI URINARNE INFEKCIJE

Ne štedite na citrusima!

Autor: Ekipa Alo! | 31.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Infekcije urinarnog sistema, s obzirom na učestalost, nalaze se u samom vrhu svih bakterijskih infekcija, a hladni dani naročito pogoduju njihovom razvoju. Ipak, postoji način da se bolna upala spreči, a prvi simptomi ublaže. Ojačajte imuni sistem, pijte što više tečnosti i utopljavajte noge, savetuju stručnjaci.

Izbegavajte antibakterijske sapune i sintetičko donje rublje

Izbegavajte antibakterijske sapune i sintetičko donje rublje | Foto: Shutterstock

Simptomi
U većini slučajeva cistitis (upala bešike) uzrokuje bakterija ešerihija koli, koja je prirodno nastanjena u crevima i zapravo je deo „dobre“ crevne flore. Međutim, zbog blizine mokraćnog otvora i debelog creva, ova bakterija lako može da inficira bešiku. Cistitis počinje naglo, s izraženim smetnjama poput učestalog i bolnog mokrenja, praćenog peckanjem i žarenjem. Često se javlja i neprijatan pritisak u donjem delu stomaka.


Preventiva
Ako ste skloni infekcijama, trudite se da pijete što više vode jer tečnost pomaže pri ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Važna je i pravilna intimna higijena. Izbegavajte upotrebu antibakterijskih sapuna i penušavih kupki jer ta sredstva mogu da nadraže mokraćnu cev i da podstaknu infekciju. Uprkos popularnim modnim trendovima, bolje je ne nositi usku odeću na donjem delu tela i sintetičko rublje, a pravi prijatelj urinarnih infekcija kod žena su sintetičke tanga gaćice. Tokom hladnih dana utopljavajte noge jer i bešika može da se prehladi. Takođe, treba da usvojite naviku da mokrite na svaka dva sata jer se tako bakterije ispiraju iz bešike.

Ojačajte imunitet
Na jačanje imunog sistma utiču pre svega minerali i vitamini. Povrće je više nego korisno jer sadrži velike količine antioksidanasa poput beta karotena, luteina, likopena i selena. Oni kojima ne smeta miris crnog i belog luka snabdeće organizam prirodnim antibioticima. Cimet i med su se pokazali kao odlična antibakterijska i antivirusna kombinacija. Takođe, stručnjaci sve češće ukazuju na moćna stimulativna svojstva nekih vrsta pečuraka. Pečurke sadrže više važnih vitamina i minerala, natrijuma ima veoma malo, dok masnoća i holesterola u ovoj namirnici nema uopšte. Citrusi su dobar izvor vitamina C, ali i dijetalnih vlakana, te ne treba štedeti prilikom njihove kupovine. Kao i kod drugih mlečnih proizvoda, u jogurtu ima kalcijuma i vitamina D. Žive, aktivne kulture, to jest korisne bakterije, pomažu digestivnom traktu i jačaju imuni sistem, te je bolje izabrati jogurt na kojem je naznačeno da ih sadrži. Dobro je uzimati suvu bruznicu, ali i prehrambene proizvode od ovog voća (čaj, džem).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP