Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAVET STRUČNJAKA

Ne terajte decu da pojedu sve iz tanjira!

Autor: novimagazin.net | 11.08.2013 - 12:29:00h | Komentara: 1

Nagovaranje deteta da isprazni tanjir kada jede može negativno da utiče na sposobnost organizma da reguliše unos hrane, tvrde vodeći nutricionisti.

Ručak

Pustite dete da samo proceni kada je sito | Foto: Shutterstock

Britanski nutricionista Marijan Jakobsen kaže da teranje deteta da jede sve što mu se servira utiče na njegovu sposobnost da "uhvati" unutrašnje signale organizma koji mu poručuju kad je sito, a kada gladno. Kako tvrdi, kada takva deca postanu odrasli oni ne znaju šta znači biti sit i koliko im je dovoljno da pojedu.
Istraživači univerziteta iz Minesote otkrili su da mladi ljudi koji ishranu vode osećajem gladi i sitosti imaju manji BMI (indeks telesne mase), kao i manje šanse da razviju neki poremećaj u ishrani, nego oni koji su naviknuti da jedu koliko im se servira. Istraživanje je pokazalo da devojčice koje se vode unutrašnjim signalima prilikom ishrane ređe idu na dijete i nemaju napade obilnog konzumiranja neke hrane.

Ručak

Ako terate dete da jede više nego što treba, može kasnije da ima probleme sa gojaznošću | Foto: Shutterstock

Međutim, jedna studija koju je sprovelo Američko udruženje pedijatara otkrila je da 50 odsto roditelja očekuje od dece da prilikom obroka “počiste tanjir”, dok jedna trećina roditelja tera decu da jedu i više od toga, čak i nakon što se zasite.

Istraživači su otkrili da je ovakva praksa veoma štetna za dobrobit dece i savetuju roditelje da umereno hrane decu, a ne da ih uče da preteruju u hrani.

Linda Gilmor, psiholog sa univerziteta u Kvinslednu istraživala je navike u ishrani kod dece i zaključila je da oni koji su odrasli sa nekim poremećajem u ishrani obično teže da preuzmu kontrolu nad svojim telom, jer misle da im je to na neki način oduzeto. Ona smatra da “roditelji ne treba obroke da pretvore u borbu za prevlast, jer postoje dokazi da poremećaji u ishrani poput anoreksije potiču upravo iz te želje da se preuzme kontrola nad svojim telom”.

Ako se dete tera da sedi za stolom dok ne pojedu sve što mu je servirano, to se pretvori u borbu oko toga ko ima kontrolu nad navikama u ishrani, što kasnije može dovesti do problema sa ishranom.

Ricak, jelo, dete / Foto: Footer.com

Većina roditelja tera dete da jede više nego što bi trebalo / Foto: Footer.com

Studija sprovedena 2007. godine otkrila je da 85 posto roditelja tera decu da jedu više nego što im treba. Istraživanje je pokazalo da 83 odsto dece jede više nego što im je potrebno, dok 38 odsto jede umereno do previše. A roditelji se koriste raznim “oružjem” ne bi li naterali decu da jedu, od ubeđivanja, hvaljenja, nagrađivanja do pretnji i svađi. Majke obično hvale devojčice za jelo, dok očevi obično koriste taktiku pritiska na dečake.

Zaključci istraživanja su da su roditelji teraju decu da jedu više nego što im je potrebno, umesto da ih uče da slušaju svoj organizam i da “kupe” signale kada su siti ili gladni, kao i da roditelji samo treba da nauče decu šta je zdravo, a šta štetno, a da deca treba da odluče koliko će da jedu.

Poslednji komentari
  • Aleksandra Vreme: 12.08.2013 14:52h

    Stvar je u tome što deca hoće da jedu samo ono što im stvarno treba. Uglavnom deca ne žele da jedu meso jer to nije ljudska prirodna hrana. Ako decu od početka nudimo samo prirodnom hranom (voće i sočno povrće) nikada neće biti nikakvih problema. Naročito zdravstvenih.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP