Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

IZAĐITE IZ SENKE I ZABLISTAJTE

Nebo je granica!

Autor: E. A. | 11.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U današnje vreme sve je više uspešnih žena sa zavidnim karijerama, ali i dalje se često događa da stare predrasude o tome kako ženama nije mesto na vrhu poslovne lestvice utiču na mnoge dame.

U poslu  nema mesta  za lažnu  skromnost, treba jasno naglasiti svoja znanja i veštine

U poslu nema mesta za lažnu skromnost, treba jasno naglasiti svoja znanja i veštine | Foto: Shutterstock

U takvom ambijentu one ne žele da se guraju i ističu, pa se mire s onim što imaju. Činjenica je, međutim, da su žene jednako sposobne kao i muškarci da budu ambiciozne, asertivne i proaktivne. Donosimo nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da to i postanete, ako već niste, piše portal za primijenjenu psihologiju “InsideOut.hr”.


Donesite odluku
Često se događa da nismo načisto da li želimo da budemo uspešne. Želele bismo da napredujemo, ali ne želimo da se takmičemo i namećemo. Kad se radi o uspehu, ne možemo biti ambivalentne. Potrebno je doneti odluku o tome da li želimo da napredujemo ili ne i izborimo se za sebe. Potrebno je pokazati kako smo dobre u tome što radimo i skrenemo pažnju i nadređenima na tu činjenicu.

Promovišite se
Ako konstantno težimo tome da sav posao uradimo savršeno, neće nam ostati dovoljno vremena da svoj savršeni rad prezentujemo i pokažemo koliko smo dobre. U poslu nema mesta za lažnu skromnost. Nije dovoljno samo uraditi posao, već treba i pričati o tome kako je urađen. Treba jasno pokazati svoja znanja i veštine, da se vidi da je posao naša zasluga.

Nađite mentora
Ako žena radi u uglavnom muškom okruženju, teško će joj biti da pronađe razumevanje i potporu od svojih kolega kad dođe, primera radi, s porodiljskog. Razgovor i tuđa iskustva mogu nam dati pogled iz druge perspektive i pomoći nam da se lakše nosimo s postojećim problemima. Takođe, dobro je imati vođstvo i pomoć dobrog mentora. Mentora treba pažljivo izabrati, da bude neko ko će nas podsticati na rast i razvoj i od koga ćemo mnogo naučiti.

Nije baš sve lično
Žene često imaju želju da se svide svima na poslu. Iako je održavanje dobrih međuljudskih odnosa i kolegijalnost važan deo dobre organizacije, potrebno je biti autentičan i veran sebi. Nekima ćemo se dopasti takve kakve jesmo, nekima ne. I to je sasvim u redu. Čak kada nas neko i kritikuje, važno je tome pristupiti pozitivno i nešto naučiti, a ne vezati se za kritiku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP