Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

IZBEGNITE LETOVANJE U KUPATILU

Nek vaš stomak uživa na moru!

Autor: Ekipa Alo! | 27.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Različite stomačne tegobe su najčešći zdravstveni problemi na letovanju i uopšte na putovanjima. Uzrokovane su virusnim ili bakterijskim infekcijama, a mogući izvori infekcije su higijenski neispravna voda ili hrana, loša higijena ruku, kupanje i plivanje u vodama koje mogu biti kontaminirane uzročnicima bolesti. Predizmite neophodne mere zaštite kako odmor ne biste proveli u hotelskom kupatilu...

Izbegavajte  pića sa ledom  jer se u hotelima  i restoranima led  nikada ne pravi  od flaširane  vode

Izbegavajte pića sa ledom jer se u hotelima i restoranima led nikada ne pravi od flaširane vode | Foto: Shutterstock

Problemi sa vodom
Problemi na letovanju nastaju pre svega zbog promene geografskog podneblja. Svi ljudi živeći u određenom području postaju otporni na mikroorganizme sa kojima se svakodenvno susreću i koje unose putem hrane, vazduha i pijaće vode. Kada se promeni sredina organizam dolazi u kontakt sa potpuno drugačijom mikroflorom, i to izaziva digestivne tegobe kao što su dijareja i povraćanje. Zbog toga je najbolja prevencija konzumiranje flaširane vode. Osim za piće, flaširanom vodom perite zube, ne gutajete vodu tokom tuširanja i plivanja u bazenima i izbegavajte konzumaciju pića sa ledom, jer se u hotelima i restoranima led nikada ne pravi od flaširane vode .


Egzotična kuhinja
Takođe, ništa ne kupujte od uličnih prodavaca, na sumnjivim tezgama ili kioscima bez osnovnih sanitarnih uslova. Nemojte se truditi da već prvog dana probate sva egzotična jela lokalne kuhinje. Vaš želudac je navikao na drugačiju hranu, tako da će vam strani specijaliteti doneti više štete nego koristi. Prvih dana je bolje što manje jesti. Vaš organizam se ionako aklimatizuje, pa ne treba da troši dodatnu energiju na varenje hrane. Izbegavajte obilne obroke; zamenite ih barenim povrćem i svežim, ali dobro opranim voćem.

Virusi i bakterije
Potpuno drugi uzrok je pojava dijareje usled infekcije opasnim bakterijama koje mogu biti prisutne u nedovoljno termički obrađenoj hrani ili u onoj koja se sprema i čuva u nehigijenskim uslovima. Tegobe se javljaju kao proliv, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku u vidu grčeva. Mogu biti praćene i promenama opšteg stanja organizma – znojenjem, glavoboljom, malaksalošću, povišenom temperaturom. Najčešće su u pitanju blagi prolazni poremećaji zdravlja, ali ukoliko su praćeni intenzivnim prolivom, povraćanjem i povišenom telesnom temperaturom, zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Ovo se naročito odnosi na decu, trudnice, starije osobe i hronične bolesnike.

Šta ako…
Ako ipak dođe do dijareje bitno je skloniti se sa sunca , izbegavati jaku hranu , uzimati bareno skrobno povrće (krompir, šargarepu) i nadoknađivati gubitak tečnosti. Ako nemate probiotike u putnoj apoteci, prokuvajte vodu i rastvorite kašiku šećera i pola kašičice soli u pola litre vode i uzimajte tokom dana u malim gutljajima. Ako dijareja traje duže od 2-3 dana obratite se najbližem lekaru.

Blagodet probiotika

- Da bi sprečili ili ublažili nevolje sa stomakom obavezno na put ponesite neki preparat koji sadrži probiotike, poput tableta “fermental forte”. Bezbedno je svakodnevno ga uzimati tokom odmora, a preporučuje se i uzimanje 2-3 dana pre odlaska na put, jer će zahvaljujući sadržaju od 20 milijardi probiotskih mikroorganizama sprečiti ekspanziju novih i nepoznatih mikroba koji dovode do takozvane putničke dijareje. Aloja ovom probiotiku daje dodatna blagotvorna svojstva jer umiruje crevnu sluzokožu, ima protivupalno dejstvo i pomaže u regulaciji stolice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP