Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SPREČITE PROKOMERNO ZNOJENJE STOPALA

Neka vam cipele zamirišu

Autor: N. Lazović | 13.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Leto kuca na vrata, vrućine su već počele, što znači da se znojimo više nego što bismo želeli, a to se isto događa i našim stopalima. Ako tome dodamo obuću od veštačkih materijala, rezultat su mirisi koji “štipaju za oči”. Da biste mogli da se izujete kad god poželite, a da pritom svi oko vas ne popadaju u nesvest, sledite nekoliko jednostavnih preporuka…

Napravite losion,  potopite noge u kupku  od kamilice i origana, obuću  naprašite sodom bikarbonom

Napravite losion, potopite noge u kupku od kamilice i origana, obuću naprašite sodom bikarbonom | Foto: Shutterstock

Voda, sapun, dezodorans
Pravilo broj jedan: redovno perite noge! Ovo se svakako podrazumeva, ali nekim ljudima leti nije dovoljno da to rade samo uveče. Ako je potrebno, perite noge tri puta u toku dana. Kao što nakon tuširanja stavljate dezodorans (antiperspirant) ispod pazuha, isto tako uradite sa stopalima.


Nekoliko puta nedeljno (može i češće) priuštite svojim stopalima lekovite kupke. Protiv prekomernog znojenja uzmite kašiku kamilice, đumbira, sladića, origana i žalfije i prelijte sa litar i po proključale vode. Poklopite i sačekajte da odstoji 30 minuta, zatim procedite i prespite u lavor. Potopite noge u kupku i držite ih dvadesetak minuta.

A možete napraviti i losion od žalfije. Prelijte 50 grama žalfijinih listova sa 300 ml 70-procentnog alkohola. Promućkajte dobro i zatvorite, pa zatim ostavite 14 dana na tamnom mestu. Procedite u čistu flašu i dodajte mu 60 kapi ulja od čajevca. Dobro oprana i osušena stopala premazujte ovim losionom svako veče pred spavanje.

Dva fronta
Čista i mirišljava stopala vam neće mnogo vredeti ako ne vodite računa i o obući. Najvažnije pravilo je da jedan par nosite najduže tri dana! Takođe, jedan od trikova koji mogu da vam pomognu jeste nošenje pamučnih uložaka koje možete prati u mašini i često (svakodnevno) menjati.

Soda bikarbona je jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih recepata protiv gljivica. Na svu vašu obuću (cipele, patike…) sipajte po jednu kašičicu sode, protresite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru obuću dobro protresite, a uveče ponovite postupak. Slično možete upotrebiti i bebi puder. Tokom noći u obuću možete da ostavite i nekoliko listića žalfije i lavande, kao i koru pomorandže, limuna i grejpfruta.

Prateći simptomi

Neprijatan miris stopala se može pojaviti i zbog nadovezane infekcije.
- Osobe koje imaju gljivičnu infekciju stopala mogu da imaju osećaj svraba ili peckanja praćen crvenilom, perutanjem, pa čak i plikovima. Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma javite se lekaru radi terapije, ali i preporuke kako da se ponašate s obzirom na to da je možete preneti drugoj osobi. Infekcija se najčešće leči antigljivičnim kremama, a u pojedinim slučajevima kapsulama ili tabletama – kaže za „Alo!“ Bojana Petrović, dermatolog.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP