Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Nema pekmeza bez šljiva!

Autor: | 17.08.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Zbog ukusnog i lepog izgleda, kao i vrednih sastojaka koje poseduju, šljive su vrlo popularno voće. Ovaj sladak plod najčešće se koristi u svežem obliku, ali i za brojne druge proizvode. Od šljiva se pravi slatko, ukusni pekmezi i džemovi. Koriste se i u sušenom obliku, od njih se prave i vrlo ukusni i zdrvi kompoti.

Šljive

Šljive | Foto: Shutterstock

Šljive su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrednost (u 100 grama ima samo 46 kcal). Sadrže vitamine C, B1, B2, koji jačaju nerve, pomažu u stresnim situacijama, a dobri su i za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra, koji deluju protiv depresije i jačaju imuni sistem. Posebno značajni su pektini, dijetetska vlakna koja podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se konzumiranje šljiva posebno preporučuje ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji.


Suve šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitohemikalija od svežih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu kod oboljenja bubrega, bolesti jetre i kod reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regenerišu organizam i sprečavaju pojavu bora. Takođe, one su odlična pilula za mršavljenje, jer vezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko creva.

Prste da poližeš


Za pekmez od šljiva potrebno vam je pet kilograma šljiva, kilogram šećera, dva limuna, dva decilitara ruma i tri vanilin šećera. Šljive operite pod mlazom vode, ocedite, prepolovite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Ostavite preko noći na hladnom. Kuvajte na srednje jakoj vatri. Kada je smesa već prilično gusta, dodajte limun oljušen i iseckan na tanke kriške. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Kuvano je kada sa kutlače pekmez pada u komadima. Sipajte u sterilizovane teglice i ostavite u mlakoj rerni sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite sa kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom natopljenim u rum i stavite poklopac.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP