KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Nema pekmeza bez šljiva!
Zbog ukusnog i lepog izgleda, kao i vrednih sastojaka koje poseduju, šljive su vrlo popularno voće. Ovaj sladak plod najčešće se koristi u svežem obliku, ali i za brojne druge proizvode. Od šljiva se pravi slatko, ukusni pekmezi i džemovi. Koriste se i u sušenom obliku, od njih se prave i vrlo ukusni i zdrvi kompoti.
Šljive | Foto: Shutterstock
Šljive su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrednost (u 100 grama ima samo 46 kcal). Sadrže vitamine C, B1, B2, koji jačaju nerve, pomažu u stresnim situacijama, a dobri su i za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra, koji deluju protiv depresije i jačaju imuni sistem. Posebno značajni su pektini, dijetetska vlakna koja podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se konzumiranje šljiva posebno preporučuje ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji.
Suve šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitohemikalija od svežih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu kod oboljenja bubrega, bolesti jetre i kod reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regenerišu organizam i sprečavaju pojavu bora. Takođe, one su odlična pilula za mršavljenje, jer vezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko creva.
Prste da poližeš
Za pekmez od šljiva potrebno vam je pet kilograma šljiva, kilogram šećera, dva limuna, dva decilitara ruma i tri vanilin šećera. Šljive operite pod mlazom vode, ocedite, prepolovite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Ostavite preko noći na hladnom. Kuvajte na srednje jakoj vatri. Kada je smesa već prilično gusta, dodajte limun oljušen i iseckan na tanke kriške. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Kuvano je kada sa kutlače pekmez pada u komadima. Sipajte u sterilizovane teglice i ostavite u mlakoj rerni sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite sa kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom natopljenim u rum i stavite poklopac.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs