Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

HIPERAKTIVNOST ILI ŽIVAHNOST

Nemirko koji stalno priča

Autor: Nataša Lazović | 19.11.2014 - 07:30:00h | Komentara: 0

Danas se veoma često upotrebljava izraz “hiperaktivno dete”, a da to nije uvek opravdano. Ovaj poremećaj treba razlikovati od živahnosti ili povećane aktivnosti koje mogu biti posledica stresa ili anksioznosti, objašnjavaju stručnjaci.

Pohvalite  uspeh, ne  kritikujte  neuspeh

Pohvalite uspeh, ne kritikujte neuspeh | Foto: Shutterstock

Hiperaktivnost ne može da prođe sama od sebe, već zahteva stručnu pomoć i određeno ponašanje roditelja i ostalih osoba iz detetovog okruženja.


Nametljivci u pokretu


Simptomi hiperaktivnosti ponekad se javljaju još u najranijem uzrastu, ali se najčešće otkrivaju tek kada dete krene u školu. Dete sa ADHD sindromom se najčešće ponaša na sledeći način:
- Mnogo priča.
- Uvek ima komentar na sve.
- Ponaša se kao da sve zna i odgovara i pre nego je čulo celo pitanje.
- Stalno se nameće drugima u igri i razgovoru.
- Stalno je u pokretu, ne može da sedi mirno, vrpolji se, klati nogama ili rukama, trčkara i pentra se čak i kada je to opasno po njega, ustaje i kada ne bi trebalo.

- Hiperaktivnost ili ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) nije samo faza koju će dete prerasti. Radi se o razvojnom poremećaju kojem je u osnovi poremećaj pažnje. Može biti praćen i nemirom i impulsivnošću. Dobro je da stručnjak (psiholog ili psihijatar) proceni da li se radi o ovom poremećaju – kaže za “Alo!” klinički psiholog i psihoterapeut Danijela Stojanović.

Manjak pažnje
Deca koja imaju ADHD imaju problem sa održavanjem pažnje, a često imaju i potrebu za stalnim kretanjem i aktivnošću. To se manifestuje još u predškolskom uzrastu, a do većih problema dolazi kada dete krene u školu.
- Pošto mu je pažnja kratkotrajna i neselektivna, ne uspeva da prati predavanja na času, da poštuje pravila i da ispunjava ostale školske obaveze. Osim toga, ometa i ostalu decu u školskim aktivnostima, a svojom impulsivnošću može da ugrozi i sebe i druge - napominje naša sagovornica.

Ljubav i strpljenje
Vaspitavanje i odgajanje ovakvog deteta može biti iscrpljujuće, pa je dobro zatražiti i pomoć stručnjaka.
- Dobro je detetu pomoći u učenju, podeliti zadatke na manje celine, pohvaliti uspeh, ne kritikovati neuspeh. Ovakvo dete ima problem sa samopoštovanjem, pa je potrebno pomoći mu da ga izgradi – opominje psihoterapeut i dodaje da ako uspešno prevaziđu probleme, mogu veoma dobro napredovati.

Lekovi se daju olako?!


Jedno od najvećih neslaganja vezanih za ADHD tiče se upotrebe psihostimulansa kod dece. Psihostimulansi, uključujući amfetamin i metilfenidat, najpodrobnije su proučavani i najčešće prepisivani lekovi za tretman ADHD. Budući da se do njih najlakše dolazi i da se najčešće preporučuju, čak i u stručnoj javnosti postoje dileme i bojazan zbog njihove prekomerne upotrebe i zloupotrebe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP