Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Neočekivani izvori kalcijuma

Autor: | 27.04.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u telu, a dobro je poznato da je upravo on od vitalne važnosti za kosti i zube. Među najboljim izvorima kalcijuma su svakako mlečni proizvodi, ali ovaj mineral se takođe krije i u lisnatom povrću, mahunarkama, ribi i voću…

Salata

Salata | Foto: Shutterstock

Beli pasulj
Kremaste i lagane, ove mahunarke su odličan izvor kalcijuma i gvožđa. Pomešajte ih s testeninom i povrćem ili napravite ukusan namaz.


Losos u konzervi
Kupovina ove jako fine i zdrave namirnice obično ostavlja prilično velik trag u novčaniku, a u tom slučaju konzumacija lososa iz konzervi je sjajan izbor, pogotovo po pitanju kalcijuma.

Sardine
Sardine su jedna od najzdravijih vrsta ribe. Uz kalcijum, porcija sardina takođe ima jako dobru dozu masne kiseline omega3 i vitamina D. Pomešajte ih u grčkoj salati ili ih pak pojedite direktno iz konzerve s malo prepečenog hleba.

Suve smokve
Ako se zaželite nečeg slatkog, posegnite za pakovanjem suvih smokava koje su prepune zdravih antioksidansa, vlakana i kalcijuma.

Kineski kupus
Kineski kupus pruža veliku dozu vitamina A i C, ali i kalcijuma i vlakana. Sjajan prilog je kratko prodinstani kupus sa belim lukom i maslinovim uljem.

Kelj
Ova superhrana prepuna je antioksidansa i kalcijuma, a može činiti sjajnu podlogu za razne salate ako ga naseckate na tanke trakice.

Bademi
Od svog orašastog voća, bademi imaju najveću nutritivnu vrednost, a stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju jedne šake badema. Naime, bademi, osim kalcijuma, takođe sadrže kalijum, vitamin E i gvožđe.

Pomorandže
Prepune vitamina C i kalcijuma, predstavljaju sjajan međuobrok. Međutim, pomorandže možete koristiti i kako biste dodali aromu raznim salatama.

Lišće repe
Lišće koje raste iz korena repe prepuno je kalcijuma, antioksidansa i folne kiseline, što u velikoj meri poboljšava raspoloženje. Dinstajte ih kao prilog ili čak stavite u kolač.

Susam
Ove zdrave semenke mnogo su više od ukrasa na pecivu. Semenke susama mogu da pomognu u smanjenju krvnoga pritiska, ublažavaju upalne procese u telu, a čak se smatra kako smanjuju šanse obolevanja od nekih oblika karcinoma. Susam dodajte u salatu ili s njima pospite kuvani spanać.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP