Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

UVEĆANA PROSTATA? KAKO OLAKŠATI ŽIVOT

Noći u kupatilu

Autor: Ekipa Alo! | 24.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako imate problem sa mokrenjem, a pri tom i više od 50 godina, vrlo je moguće da vam je prostata uvećana. Bolest je relativno česta i ne preostaje vam ništa drugo osim da joj se prilagodite….

Benigna  hiperplazija  ne znači veći  rizik od raka prostate

Benigna hiperplazija ne znači veći rizik od raka prostate | Foto: Shutterstock

Prostata ili kestenjača je žlezda koja se nalazi ispod mokraćne bešike i kroz koju prolazi jedan deo izvodnog mokraćnog kanala. Karakteristična je samo za muškarce i uloga joj je još nedovoljno i nepotpuno ispitana, ali se zna da stvara tečni deo sperme. Veličine je pitomog kestena (po tome je i dobila ime) i počinje da raste već posle 25. godine života. Na uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate/BHP) utiče muški seksualni hormon testosteron, tačnije dihidrotestosteron. Kod muškaraca kastriranih pre puberteta (evnuha) nikada ne dolazi do uvećanja prostate.


Simptomi
Umereno uvećana prostata je otprilike veličine šljive, ali u vrlo ozbiljnim slučajevima može dostići veličinu grejpfruta. Muškarac počinje da oseća simptome negde oko 50. godine života, i to u vidu noćnog mokrenja, otežanog mokrenja, tanjeg mlaza prilikom mokrenja, nemogućnosti odlaganja mokrenja, nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike... Simptomi nastaju postepeno i bolesnik se javlja lekaru tek kada ovi simptomi počnu da mu ometaju normalan život.

Lečenje
Da li će lečenje biti potrebno uglavnom zavisi od toga koliko smetnji simptomi izazivaju. Na primer, možda ćete rado prihvatiti lečenje ako se svake noći budite po šest puta, sa hitnom potrebom da idete u toalet. S druge strane, neznatno zadržavanje prilikom mokrenja i ustajanje jednom u toku noći radi mokrenja može biti mali problem koji ne zahteva lečenje. Lečenje obuhvata primenu lekova ili u težim slučajevima hiruršku intervenciju. Važno je napomenuti da rizik od raka prostate nije povećan. Muškarci sa benignim uvećanjem prostate nemaju ni manju ni veću verovatnoću da dobiju rak prostate od onih koji nemaju BHP.

Promena načina života
Evo nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da se lakše prilagodite…
- Izbegavajte alkoholna pića ili pića koja sadrže kofein.
- Izbegavajte konzumiranje pića kasno uveče.
- Povećajte količinu voća i vlaknastih materija u ishrani.
- Predvidite vreme kada će vam hitna potreba za mokrenjem biti problematična i smanjite unos tečnosti dva, tri sata ranije.
- Nakon što ste mokrili, vratite se nakon nekoliko minuta i pokušajte da izmokrite još malo urina kako biste u potpunosti ispraznili mokraćnu bešiku.
- Pokušajte da „istrenirate“ bešiku tako što ćete se uzdržavati što duže pre nego što počnete da mokrite.

Lečenje biljem
Kako biste olakšali simptome, možete probati i neki od narodnih lekova…

Masline i limun
Pet dana svakog jutra popijte po kašičicu maslinovog ulja, a nakon toga dve kašike dobro zašećerenog limunovog soka. Naredna četiri jutra pijte po jednu supenu kašiku maslinovog ulja, a zatim dve kašike limunovog soka.

Gospin cvet
U pola litra maslinovog ulja stavite 40 grama gospinog cveta (kantariona), stavite u flašu, zatvorite vatom i ostavite na suncu 40 dana. Nakon toga ulje procedite. Na početku pijte po kafenu kašičicu ujutru, a kasnije po pola supene kašike.

Čaj za prostatu
Napravite mešavinu od sledećih trava: hajdučka trava (5 g), cvet gloga (5 g), list ruzmarina (4 g), koren cikorije (4 g), list žalfije (3 g), plod kleke (3 g), pelin (1 g). Ovu mešavinu stavite u sud u prelijte litrom proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata, a zatim procedite. Čaj se može piti i topao i hladan.

Prirodni lekovi


Ako i vas muči bolno i otežano mokrenje, često noćno mokrenje, nepotpuno pražnjenje bešike, česte urinarne infekcije i problemi sa potencijom, nije na odmet da probate sa nekim od prirodnih preparata, poput tableta PROST-ERBE. Preparat olakšava sve pomenute tegobe, suprotstavlja se daljem povećanju prostate, a nakon redovne upotrebe može dovesti do smanjenja uvećane prostate za više od 10 odsto. Osnovna aktivna komponenta tableta je ekstrakt patuljaste palme, koji blokira negativno dejstvo hormona dihidrotestosterona (DHT) na žlezdano tkivo prostate. Prisutni bioflavonoidi dateline deluju zaštitno i smanjuju rizik od karcinoma prostate. Tablete sadrže još i seme bundeve i ekstrakt uve, koji štiti od urinarnih infekcija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP