Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAMO ZA DAME

Novo rešenje za one dane u mesecu

Autor: | 15.12.2014 - 13:59:00h | Komentara: 2

Zadnjih nekoliko godina i na našem tržištu postoji proizvod namenjen ženama koji nosi naziv menstrualna čašica ili 'mooncup'. Uprkos tome, vrlo malo žena je koristi iako je, prema mišljenju stručnjaka, čak možda i bolji izbor od uobičajenih higijenskih uložaka i tampona.

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Šta je menstrualna čašica?

Reč je o posudici koja ima oblik zvona, a napravljena je najčešće od silikona ili sličnih materijala koji ne sadrže lateks. Menstrualna čašica stavlja se u vaginu na početku menstruacije kako bi sakupljala krv. Sadržaj se prazni svakih pet do osam sati, posudica se potom opere i opet se stavi u vaginu. Neke žene sadržaj menstrualne čašice moraće prazniti češće, a neke ređe jer to zavisi od obilnosti krvarenja. Pritom, neke vrste menstrualnih čašica mogu se koristiti više puta i to tokom i narednih ciklusa, a neke su namenjene jednokratnoj upotrebi.
Kome je namenjena?

Menstrualnu čašicu koriste žene, ali na različite načine. Naime, izrađuju se u dve veličine. Jedna je namenjena ženama mlađim od 30 godina i koje nisu vaginalno rodile dok je druga namenjena ženama koje su rađale ili su starije od 30 godina.

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Postoje li nuspojave?
Menstrualnu čašicu prilično je jednostavno koristiti, a i ugodna je jer se stapa s vaginalnim zidovima pa žena ni ne oseća prisutnost stranoga tela. Ne smeta pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i uz nju se možete baviti svim vrstama sporta, uključujući i vodene sportove. Menstrualna čašica ne izaziva nikakvu iritaciju, umetanje se obavlja jednostavno i bezbolno, ali žene koje imaju ginekoloških problema ili još nisu stupile u polne odnose ne bi trebale da je koriste pre nego što se konsultuju sa ginekologom.

Kako se održava?

I održavanje menstrualne čašice prilično je jednostavno. Čisti se uz pomoć vode i sapuna, a izuzetno je važno dobro je isprati da ostaci sapuna ne poremete ravnotežu u materici. Nije loša ideja sterilisirati menstrualnu čašicu pre prvog korišćenja. Pustite je da se prokuva u vodi ne duže od sedam minuta. Tada je potpuno higijenski sigurna za korišćenje.

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Je li bolja od tampona i uložaka?

Mnogi na ovo pitanje odgovaraju potvrdno, uključujući i žene koje je koriste. U poređenju sa ulošcima, čašica je bolja jer su manje šanse za razvoj bakterija. Ulošci su idealna podloga za širenje bakterija jer su vlažni i topli. Menstrualne čašice bolje su i od tampona jer ne suše i ne nadražuju vaginu, ali ni ne ostavljaju vlakna. Takođe, zbog raznih hemijskih procesa kojima su podvrgnuti, tamponi utiču na kiselost vagine, a sa čašicama se to ne događa. Pre nego što se odlučite na korićtenje menstrualnih čašica svakako se posavetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati sve detaljne informacije.
Poslednji komentari
  • sanja Vreme: 16.12.2014 08:48h

    gde se moze kupiti

  • smiksi Vreme: 19.02.2015 10:42h

    Ja sam kupila kod neke devojke preko facebook-a. Kostala je 2400, a ja sam kupila na sniyenju 1700 dinara. Odusevljena sam i preporucila bih svima. Raspitaj se malo da sad ne reklamiram, ali ima u Beogradu devojka koja prodaje za Srbiju salje brzom postom. Imas i blog i komentare, imas na FB i sajt sve lepo objasnjeno u sitne detalje, srecno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP