Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZA ZDRAVO SRCE

Objavite rat holesterolu!

Autor: Ekipa Alo! | 30.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Mada je holesterol supstanca koja je neophodna za dobro funkcionisanje organizma i prisutna je u svakoj živoj ćeliji, njegova povišena vrednost je rizik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Ako i vi imate problema sa holestreolom, promenite način ishrane, uvedite brzo hodanje i proverite krvnu sliku vaše dece.

Naoružajte se limunom,  celerom i jabukama,  brzo hodajte  i ostavite pušenje

Naoružajte se limunom, celerom i jabukama, brzo hodajte i ostavite pušenje | Foto: Shutterstock

Kako prepoznati
Povišene vrednosti masti u telu jednostavno se otkrivaju laboratorijskim analizama. Međutim, mogu da se jave i određeni simptomi – bolovi u stomaku, promene na koži, očnim kapcima, rožnjači, krvnim sudovima i poremećaj cirkulacije. Lečenje počinje racionalnom ishranom, fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i kontrolom telesne težine. Prvi korak je dijeta, najčešće u trajanju od tri meseca, a ako to ne daje rezultate, uvode se lekovi kao što su statini i fibrati.


Jabuke i heljda


Za brzu eliminaciju holesterola iz tela dobar je pektin, koji se nalazi u jabukama. Takođe su dobre i cerealije kao što su ovas, ječam, proso ili heljda. Dodavanje jabuke cerealijama samo povećava efekat eliminacije.

Na dijeti
Nakon dijagnostikovanja povišenog holesterola (4, 50 mmol/L) iz ishrane treba izbaciti: proizvode od belog brašna, krompir, beli glazirani pirinač, punomasne sireve, unos jaja ograničiti na dva nedeljno, unos crvenih mesa ograničiti na jedanput nedeljno, slatkiše, gaziranu vodu i sokove, torte i kolače, šećer, kandirano voće, grožđe, smokve, prženu i pohovanu hranu svesti na minimum. Ishrana treba da bude bogata biljnim vlaknima (mekinje, pahuljice žitarica, proizvodi od integralnog brašna), ribom i hladno ceđenim uljima.

I uz najbolji dijetetski režim rezultati će biti skromni ako se ne uvede fizička aktivnost. Žene bi trebalo da vežbaju četiri sata nedeljno (najbolji je brzi hod), a muškarci tri.

Prirode dar
Od narodnih lekova za povišen holesterol probajte napitak od celera i limuna. Potrebno vam je 3 limuna, 500 grama svežih listova i stabljika celera i litar vode. Vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operate, isecite ga na komade, sve zajedno sa korom, celer takođe grubo naseckajte, pa ih sameljite (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kaša, masu prelijte prokuvanom vodom i dobro izmešajte, poklopite i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru procedite napitak i nalijte u staklenu flašu. Napitak uzimajte ujutru i uveče po 0,5 dl, pre jela. Ovaj narodni lek nema neželjenih efekata, a često može sniziti i nivo triglicerida u krvi. Poželjno je za vreme tretmana izbegavati slatko, a nakon 2-3 meseca proverite nivo holesterola.

I deca na udaru

Deca do devet godina, koja imaju povišeni holesterol, kasnije imaju povećanu opasnost da dobiju neko kardiovaskularno oboljenje, saopštili su naučnici u studiji objavljenoj u Francuskoj. U najnovijoj studiji se navodi da porodična hiperholesterolemija (povišeni holesterol) pogađa određen broj ljudi, te da bi radi prevencije bilo dobro da se detetu već između prve i druge godine ispita nivo holesterola u krvi.
 


Dijeta, vežbice i bez hemije, molim
 

Visoke vrednosti holesterola i triglicerida povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni uzrok smrtnosti u savremenom društvu. „Normolip 5“ je prirodna pomoć za sniženje holesterola i triglicerida na bazi gama orizanola i crvenog pirinča, čije je delovanje pojačano prisustvom hroma koji povoljno utiče na metabolizam šećera i masti. Kapsule ne oštećuju jetru ni nakon višegodišnje upotrebe, a efekti, bezbednost i delotvornost su klinički testirani. Redovnom upotrebom samo jedne kapsule na dan uz primenu dijetetskog režima ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti, mogu se postići izvanredni rezultati i normalizacija lipidnog statusa.

Poslednji komentari
  • hany Vreme: 30.05.2014 14:36h

    A sta preostaje da jedem, teoretski nista

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP