Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NOVAK JE ODAVNO POČEO

Očistite telo od svih otrova!

Autor: Novosti | 11.05.2014 - 11:43:00h | Komentara: 0

Ishrana bez glutena je dobra i za pročišćavanje organizma, i za smanjenje težine. Bezglutenski režim ishrane strogo zabranjuje konzerviranu i industrijsku hranu

pšenica

Pšenica | Foto: foter.com

Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Prvobitno je kreirana za pacijente sa celijakijom, ili za ljude sa blažom netolerancijom na gluten, ali se pokazala i kao odlična za pročišćavanje organizma i kod potpuno zdravih osoba, pa čak i za pristojan gubitak kilograma (za 4 dana gubi se kilogram - kilogram i po).
Postoji i mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine.
Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe ova dijeta strogo zabranjuje hleb i testenine s glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu budući da se u njoj uvek pronađe malo glutena.
Osim toga, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzerviranu hranu, peciva, kolače, sladoled i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo.
Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, pirinač, aktivni suv kvasac i mleko u prahu.
Ovom dijetom možete smanjiti težinu i očistiti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da smršate.
Neki lekari, poput dr Alesija Fasana, pedijatra i profesora na Univerzitetu u Merilendu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. gluten fri načina ishrane za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:
- Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže nivo šećera u krvi, šećer se veže za belančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.
- Stabilizuje nivo šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.
-Olakšava tegobe menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i talasi vrućine, a njegovo izbegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.

Povrće

Jelovnik po danima

Za doručak možete da izaberete neke od ovih predloga:
- 1 kuvano jaje, 200 g sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaja sa mlekom.
- hleb bez glutena sa namazom bez glutena, maslacem i marmeladom
- pirinač na mleku sa voćem
- omlet sa sirom i šunkom
- provereni bezglutenski musli s jogurtom ili mlekom i medom
PONEDELJAK
Ručak: testenina (bez glutena) s graškom (70 g), losos na žaru (120 g), salata od paradajza i zelene salate (200 g), jagode, sok od ananasa.
Večera: varivo od pirinča (30 g) i sočiva (150 g), paprike na žaru (150 g) posute susamom, bezglutenski hleb (60 g), jabuka, čaj od matičnjaka.
UTORAK
Ručak: testenina (bez glutena) s mocarelom (70 g), kuvani spanać za salatu (200 g), voćni kup.
Večera: varivo od povrća (sa 30 g testenine bez glutena i 100 g povrća), ćureća šnicla, kuvana cikorija (200 g), bezglutenski hleb (60 g), pomorandža.
SREDA
Ručak: testenina (bez glutena) sa svežim sirom (70 g), salata od rukole (200 g), jedna jabuka.
Večera: supa od mahuranki (pripremljena od 30 g pirinča i 200 g mahunarki: sočivo, grašak, pasulj, soja - po želji), salata od zelenog radiča (200 g), kriška bezglutenskog hleba (60 g), 2 kriške ananasa.
ČETVRTAK
Ručak: špagete (bez glutena) sa sosom od paradajza (70 g), zapečene artičoke (200 g), kruška, jogurt.
VeČera: pileća supa sa sitnom testeninom (bez glutena, 30 g) i parčetom kuvane piletine (70 g), salata od paradajza (200 g), bezglutenski hleb (60 g), papaja.
PETAK
Ručak: rižoto (70 g) s tikvicama (200 g), salata od šargarepe (200 g), jabuka.
VeČera: varivo od pirinča (30 gr) i pasulja (50 g), paprike punjene svežim sirom (200 g), bezglutenski hleb (60 g), 2 kajsije.
SUBOTA
Ručak: rižoto sa šafranom (70 g), salata od kuvane cikorije (200 g), pomorandža, čaša crnog vina.
Večera: juneća supa sa sitnom testeninom bez glutena (30 g) i jajetom, pileće pečenje (200 g), kuvani brokoli, bezglutenski hleb (60 g).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP