Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MASKE PREMA TIPU KOŽE

Od ulja do gline

Autor: Nataša Lazović | 27.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

U hladnijim mesecima koži je potrebna intenzivnija nega zato što niske temperature, grejanje i smanjeni unos sveže hrane izvlače i ono malo vlage koju koža uspe da sačuva. Najbolje je jednom nedeljno kožu nahraniti maskama koje će pospešiti njenu obnovu i učiniti je sjajnom.

Osetljivoj koži prija kamilica, mešovitoj bademovo ulje i mlečna kiselina

Osetljivoj koži prija kamilica, mešovitoj bademovo ulje i mlečna kiselina | Foto: Shutterstock

Prema tipu kože

Slično kao i kremu i masku treba prilagoditi tipu kože. Ne odgovaraju svakom tipu isti sastojci zbog čega se mogu javiti upale, ljuštenje ili pak pojačano mašćenje.
Ne preporučuje se da je odmah nanesete na lice već je bolje naneti je na unutrašnju stranu podlaktice gde je koža najsličnija koži lica. Videćete kako koža reaguje i po mogućnosti izabrati drugu.

Glina za masnu

Za razliku od suve kože, masna traži masku koja apsorbuje višak ulja. Najbolji izbor su maske na bazi morske soli, lekovitog blata i gline.

Ši za suvu kožu

Suvoj koži ne odgovaraju parfemisane maske jer je nadražuju i dodatno isušuju. Ne preporučuje se da koristite ni one na bazi gline, sumpora i benzoil peroksida ili sa ekstraktom limuna. Najbolje su maske koje sadrže ulja i maslac, ali ulje čajevca treba izbegavati jer isušuje. Odlični sastojci su ši maslac, glicerin, ulja kajsije i ulje jojobe jer hidratizuju kožu.

Oprez za osetljivu

Osetljiva koža reaguje odmah i sporo se regeneriše te pravu masku za lice treba pažljivo birati. Takvom tipu kože odgovaraju kamilica, krastavci i aloe vera. Ti sastojci smanjuju upalu i hrane kožu.

Mešoviti tip

Mešovitom tipu kože odgovaraju maske koje uklanjaju mrtve ćelije kože, ali nisu preagresivne za lice. Najbolji izbor su one koje hidratizuju, a imaju nisku koncentraciju kiselina. Dobar izbor su kombinacije bademovog ulja i mlečne kiseline koja ne izaziva iritaciju.

Napravite sami


Kozmetičarka Branka Mitrović predleže da neke od maski naprative sami. Za suvu kožu pomešajte 60 ml bademovog ulja, 2 g vazelina i 30 ml svežeg soka od krastavca. Držite 15 minuta i umite se mlakom vodom. Ljubičica se koristi kod masne kože. Deset grama suvih cvetova ljubičice pomešajte sa medom, nanesite na lice i držite 15 minuta. Uz ovo možete piti i čaj od ljubičice. Protiv akni, napravite kašu od grožđa i nanesite na lice. Enzimi iz grožđa deluju antibakterijski i smiruju upale.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP