Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

UBODI INSEKATA

Odmah lekaru ako se pojave mrlje i crte

Autor: E. A. | 12.06.2015 - 09:00:00h | Komentara: 0

Iako većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov kojim bi mogli da ugroze život čoveka, postoje situacije u kojima ubodi komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena mogu da budu izrazito nezgodni, pa čak i opasni po život. Najopasniji su ubodi više insekata odjedanput (recimo, roja pčela), kao i ubodi u vrat, lice, u blizini očiju ili oni u ustima.

Leti su česti ubodi osa dok osoba prinosi ustima voćku ili čašu soka. U tim situacijama otok može da dovede i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti lekaru. Čak i kad je reč o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove. Ako se nakon uboda pojavi veliki otok, crvene mrlje po telu ili crvene crte od mesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predelu lica ili vrata, to su reakcije zbog kojih odmah morate da se javite lekaru.

U svim ostalim situacijama možete sami sebi da pomognete. Pre svega, kad osetite ubod, prvo i najvažnije pravilo jeste da ne češete to mesto. Žaoku nikako nemojte čupati pincetom ili noktima, jer tako možete istisnuti ostatak otrova u ranu. Lagano je izvucite pritiskom u stranu tupom stranom noža. Mesto uboda pčele ili ose operite sapunom, a da biste izbegli otok i crvenilo, ohladite oblogom, odnosno pod mlazom hladne vode.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP