Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

CRNA STATISTIKA

Oko 550 žena godišnje umre od raka jajnika

Autor: Tanjug | 06.05.2015 - 11:58:00h | Komentara: 0

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje kancer jajnika odnese više od 550 života, saopštilo je danas Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori", uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Kancer Rak jajnika

Od rak jajnika svake godine godišnje oboli oko 950 žena | Foto: Profimedia

Takođe, rak jajnika prvi je po smrtnosti od svih ginekoloških kancera, a peti po smrtnosti od kancera koji pogađaju žene, kao i deseti najučestaliji rak kod žena.


U svetu, dodaje se, godišnje se registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, dok 140.000 žena izgubi bitku sa tom bolešću.


Rak jajnika najčešće se dijagnostikuje u kasnijoj fazi.


Iz tog uduženja upozoravaju da su ugrožene sve žene i podsećaju da svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasiti život.


"Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti. Mnoge žene pogrešno misle da Papanikolau test može otkriti postojanje ovog raka", navodi se u saopštenju Udruženja.


Udruženje građana "Progovori" i Udruženje ginekologa onkologa Srbije (UGOS), obeležiće ove godine Dan borbe protiv raka jajnika, uz podršku fudbalskih klubova Čukarički i Crvena Zvezda, kako bi pozvali muškarce da brinu o njihovim ženama, devojkama, mamama, ćerkama, sestrama, bakama...


"Podrška muškaraca u borbi protiv raka jajnika je od izuzetnog značaja. Apelujemo na muškarce da podsećaju žene da je redovan ginekološki pregled, jednom godišnje, najbolja zaštita", poručuju iz udruženja.


Utakmica 27. kola Super lige Čukarički - Crvena Zvezda, koja se igra u nedelju od 19 sati biće prilika da se svi muškarci pozovu da aktivno učestvuju u borbi protiv raka jajnika.


Fudbaleri oba kluba nosiće, pre početka utakmice, majice sa znakom borbe protiv opake bolesti, čime će poručiti da je pomoć i podrška "jače polovine" u suočavanju sa kancerom od velikog značaja.


Svaki fudbaler će majicu sa svojim potpisom podeliti nekom od gledalaca, a treneri oba kluba nosiće til plave trakice simbol borbe protiv raka jajnika, dok će prisutni u publici dobiće edukativne flajere sa informacijama u vezi sa rakom jajnika.


Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava je 8. maja, a u Srbiji se taj dan obeležava od 2013. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP