Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAŽALOST, VREME JE ZA CREVNE INFEKCIJE

Okupacija stomaka!

Autor: Ekipa Alo! | 20.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Grčevi s mučninom i malaksalošću, bolovi u mišićima, povraćanje, pa čak i temperatura i osećaj klecanja u kolenima, znaci su po kojima ćete prepoznati crevne infekcije. Neke od njih su nalik na kratak grip, dok druge mogu da potraju nedeljama. Evo šta vam je činiti...

Mleko,  jaja i piletina  se najbrže  kvare, te je  kod njih oprez  najpotrebniji

Mleko, jaja i piletina se najbrže kvare, te je kod njih oprez najpotrebniji

Uzaludna upozorenja
Leto je doba kada je gotovo nemoguće u potpunosti se zaštiti od virusa i bakterija, bez obzira na to što sledite sve preporuke i redovno perete ruke, što redovno perete i voće i povrće pre jela i kontrolišete hranu koja se pri vrućinama brzo kvari.


Zloglasna salmonela
Jedna od najčešćih letnih zaraza je zaraza salmonelom. Upravo visoke letnje temperature predstavljaju pogodan milje za razmnožavanje bakterija u hrani, a neke vrste hrane izuzetno su prikladne za njihovo širenje. To se prvenstveno odnosi na proizvode na mlečnoj bazi, kremaste kolače i drugu hrana koja sadrži nedovoljno termički obrađena jaja, zatim šlag, nedovoljno oprano voće i povrće, ali i pileće i mleveno meso. Kontaminacija najčešće nastaje preko prljavih ruku, usled loše termičke i higijenske obrade hrane, kao i zbog neadekvatnog skladištenja.

Simptomi bolesti (iznenadna glavobolja, temperatura, bol u stomaku oko pupka, dijareja, mučnina, povraćanje) započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata. Bolest obično traje nekoliko dana, a duži tok i komplikacije javljaju se u zavisnosti od imuniteta osobe i tipa ove gram-negativne bakterije. Lečenje može da traje dve do tri nedelje, pa i duže.

Kada je reč o crevnim virozama one dovode do sličnih simptoma te uzrokuju mučninu, povraćanje, proliv i grčeve u trbuhu. Ponekad obolele osobe imaju blažu groznicu, drhtavicu, glavobolju, bol u mišićima i generalno se osećaju iscrpljeno. Bolest počinje iznenadno, 24 do 48 sati po ulasku virusa u organizam, a samo trajanje bolesti je kratko i retko kad premašuje dva dana, ali se virus u stolici može izlučivati još mesecima, te na taj način predstavljati opasnost od zaraze okoline.

Biljni čajevi
Ako je reč o povraćanju i dijareji koje prati povišena temperatura, pobrinite se da nadoknadite izgubljenu tečnost kako ne biste dehidrirali. Odmarajte se, boravite u hladu i izbegavajte jaku svetlost. Ako temperatura i ostali simptomi ne jenjavaju, potražite pomoć lekara.

Pomozite sebi tako što ćete uzimati mnogo tečnosti. Nipošto to ne sme da bude preterano hladna voda, slatki voćni sok ni gazirano piće. Birajte vodu sobne temperature ili blagi biljni čaj bez šećera i limuna. Pokušajte da ne jedete ništa osim dvopeka i grisina prvih desetak sati dok se probavni sistem ne oslobodi napetosti. Kada povraćanje i prolivi prestanu, pojedite domaću pileću supu sa pirinčem i šargarepom. Ona će blagotvorno delovati na izmučeni želudac i okrepiti vas. Možete pojesti i šargarepu iz supe s malo dvopeka. Nastavite da pijete puno vode i nezaslađene čajeve u velikim količinama. Izbegavajte svaki fizički napor kako vam od slabosti ne bi pozlilo.

Preventiva


Pošto kontaminirana hrana uglavnom normalno izgleda, miriše i nepromenjenog je ukusa, na čula se teško možemo pouzdati. Zbog toga je ključno sprečiti bakterije da uopšte uđu u hranu. Najvažniji korak u tome je temeljno pranje ruku pre svakog jela ili dodira s hranom. Dobro treba oprati voće i povrće, posebno ono koje ne nameravate da kuvate, a treba očistiti i radne površine, kao i pribor za jelo. Prerađevine od goveđeg mesa, piletinu i jaja treba dobro termički obraditi, a ribu valja pripremati svežu.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP