Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA SVE MOŽE DA VAS SNAĐE AKO MALO SPAVATE

Opasna nesanica

Autor: Ekipa Alo! | 20.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prevrćete se, obrćete se, brojite ovce, prevrćete se, obrćete se, ali san nikako da vam dođe na oči… Ako vas ovaj scenario čeka svake noći, sigurno patite od insomnije, odnosno nesanice.

Insomnija povećava  rizik od povišenog krvnog  pritiska, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti

Insomnija povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti | Foto: Shutterstock

Uzroci mogu biti različiti i najčešće se javljaju kao posledica hroničnog stresa, anksioznosti, depresije, kod žena u menopauzi, a posledice mogu biti povišen krvni pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti. Insomnija se leči promenama u ishrani, navikama vezanim za spavane, lekovima i biljnim preparatima.


Viđeni za srčani udar
Ako ne spavate dovoljno, nećete biti samo razdražljiviji, nego ćete i povećati rizik od srčanog udara. Jedna norveška studija je pokazala da oni koji se ujutro ne osećaju odmorno imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara, oni koji imaju probleme s buđenjem tokom noći imaju 30 odsto veći rizik, a oni koji gotovo svake večeri imaju probleme s nesanicom i teško se uspavaju 45 odsto.

Istraživanja sugerišu da neispavanost može da podstakne izlučivanje veće količine hormona stresa kortizola. Visok nivo kortizola povezan je sa povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom, a to su faktori rizika obolevanja od kardiovaskularne bolesti.

Znakovi pored puta
Neki su se toliko navikli na neispavanost da više nisu svesni važnosti dobrog sna. Osim toga, naučnici upozoravaju da manjak sna tokom nedelje ne možemo tako lako nadoknaditi vikendom.

Jasni znakovi hronične neispavanosti:
- Jednostavne odluke izazivaju smetenost
- I dalje ste gladni, iako jedete ceo dan
- Često ste prehlađeni
- Plačete zbog besmislenih stvari

Šta vam je činiti
Evo nekoliko osnovnih preporuka za miran san. Svakodnevno odlazite na počinak i budite se u približno isto vreme. Prekinute upotrebu sredstava koja izazivaju nesanicu (kofein, nikotin, alkohol, stimulansi). Izbegavajte dnevno dremanje. Vežbajte i ostanite aktivni, najbolje 20 do 30 minuta dnevno, pet do šest sati pre spavanja. Izbegavajte večernje aktivnosti. Zamenite gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature. Topla kupka ili lagani obrok pre spavanja mogu da pomognu u pripremi za san. Izbegavajte “pokušaje” da zaspite. Što se osoba više trudi da zaspi, više će biti budna. Proverite lekove. Ako se neki lekovi uzimaju redovno, treba proveriti kod lekara da li doprinose nesanici. Temperaturu u spavaćoj sobi održavajte prijatnom, obično hladnijom nego što je tokom dana u sobi u kojoj se boravi.

Valerijana, lavanda, jasmin
Valerijana je biljka koje je poznata kao veoma delotvoran borac protiv nesanice i što je najbolje, nakon uzimanja nemamo „mamurluk”, što može biti neželjeni efekat tableta za spavanje. Pre spavanja možete popiti dve kapsule na bazi korena valerijane ili skuvajte čaj ako imate blaži oblik insomnije.

Pored valerijane, biljka koja ima umirujuće dejstvo je fina, mirisna lavanda. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u posudicu sa toplom vodom, koju ćete staviti pored kreveta. Isto tako, na ručne zglobove stavite nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina.

Zima, zima - pa neka je!

Ako ste pomislili da vašu decu ni ove zime neći zaobići prehlade i grip, pokušajte da im obezbedite dodatnu zaštitu preventivnom upotrebom mineralno-vitaminskog sirupa “immunilflor junior”. Sirup pozitivno utiče na dečje zdravlje zahvaljujući sinergijskom dejstvu prirodnih sastojaka. Osnovu sirupa čine sojevi probiotskih mikroorganizama koji su kliničkim studijama potvrđeni kao odlični imunomodulatori. Probiotici svakodnevnom upotrebom regulišu varenje i rad creva, sprečavaju razvoj patogenih mikroorganizama, neutrališu štetno dejstvo antibiotika i stimulišu imunološki odgovor.
Osim probiotika, sirup sadrži prirodne izvore vitamina C: ekstrakt acerole, šipurka i koncentrovani sok borovnice i dodatno je obogaćen cinkom, koji povoljno utiče na sprečavanje virusnih infekcija. Zaslađen je fruktozom, a za korekciju ukusa upotrebljena je prirodna aroma višnje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP