Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STRUČNJACI SAVETUJU KAKO SE TREBA PONAŠATI NAKON POPLAVA

Opasno je, zaštitite se

Autor: E. A. | 20.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je preporuke za postupanje stanovništva u toku poplava i nakon povlačenja vode iz poplavljenog područja. Evo saveta koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje i ličnu bezbednost…

Treba piti samo flaširanu vodu i jesti  konzerviranu hranu. Ako osetite slabost,  povraćate, imate dijareju ili crvenilo  po kož

Treba piti samo flaširanu vodu i jesti konzerviranu hranu. Ako osetite slabost, povraćate, imate dijareju ili crvenilo po koži, odmah se javite lekaru | Foto: Nenad Mihajlović

- Koristite flaširanu, dezinfikovanu ili prokuvanu vodu za piće, pranje ruku i zuba, pripremanje hrane i pranje posuđa.
- Jedite samo konzerviranu hranu ili hranu iz tegli koje su bile potpuno zatvorene; oprati ih čistom vodom pre otvaranja.
- Koristite kao toalet samo za to namenjena mesta (postojeći, pokretni ili privremeni montažni WC).
- Ne dozvolite deci da se igraju tamo gde se izlila voda od poplava.
- Ako postoje pokvarena hrana, ostaci hrane (iz frižidera i zamrzivača) ili mrtve životinje, ne dolaziti u direktan kontakt, već obavezno pozvati veterinarsku službu.
- Ako osetite ili imate neki od sledećih simptoma: slabost, svrab, nagon na povraćanje, crvene oči, povrede po telu, proliv, kašalj, zapušen nos, temperaturu, crvenilo po koži, ako vas bole glava i mišići, obavezno se javite najbližem doktoru.


Šta sa đubretom
Smeće privlači životinje - bubašvabe, pacove, miševe, muve i pse - koji mogu da prenesu razne bolesti. Zato je važno otpatke odlagati samo u kontejnere koji su za to namenjeni, držati đubre udaljeno od hrane i vode za piće i ne čuvati hranu iz konzerve koju ste već otvorili, a niste pojeli.

Oprezno sa vodom
U toku poplava, voda za piće može da postane nečista za upotrebu. Zato je potrebno slušati isključivo obaveštenja instituta/zavoda za javno zdravlje o stanju vode za piće i njenoj ispravnosti. Ako niste sigurni da je voda ispravna, možete da je prokuvate tako što ostavite da vri pet minuta od momenta prvog vrenja. Posude u kojima se drži voda treba prati sa posebnom pažnjom i isprati ih sa malo hlora razmućenog u vodi.

Povratak kući
Posle povlačenja vode, važno je imati na umu da postoje rizici koji mogu da budu opasni po zdravlje čitave porodice.
- Ako je stambeni ili poslovni objekat još pod vodom, obavestite organe lokalne vlasti da pomognu da isključite struju i gas.
- Ako miriše na gas, ne ulazite u kuću, ne uključujte struju i obavezno obavestite organe lokalne vlasti.
- Samo ako ste na potpuno suvom mestu, možete da isključite struju. NIKADA ne isključujte ili uključujte struju ili električne aparate ako ste u dodiru sa vodom.
- Ako još ima vode u vašoj kući, uđite u nju u gumenim čizmama ili stavite plastične kese preko cipela. Ne dozvolite da voda od poplava bude u kontaktu sa vašom kožom.

Čišćenje kuće
- Izvetrite dobro sve prostorije najmanje pola sata pre nego što uđete da čistite unutrašnjost kuće.
- Operite podove i zidove deterdžentom i vodom i uvek koristite rukavice. Nakon toga, obratite se najbližem institutu/zavodu za javno zdravlje za dalja uputstva u vezi s dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom.
- Moguće je da se u kući ili prostorijama koje su bile pod vodom stvorila buđ, koja može da bude opasna po zdravlje. Ukoliko se javi curenje iz nosa, crvenilo po koži, otežano disanje, obavezno se što pre treba javiti lekaru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP