Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NOVA METODA SMANJIVANJA MOŽDANE AKTIVNOSTI

Oporavak mozga različitim bojama svetla

Autor: Tanjug | 08.11.2013 - 08:41:00h | Komentara: 0

Američki naučnici razvili su novu metodu koja pomoću različitih boja svetla smanjuju moždanu aktivnost, čime bi se mogle lečiti bolesti poput epilepsije, Parkinsonove bolesti, kao i neke povrede mozga.

Mozak

Ovom tehnikom utišavaju se preaktivni neuronski krugovi u mozgu, a naučnicima je pomogla da shvate da različiti setovi neurona zajedno rade u svrhu ispunjenja neke moždane funkcije, objavljeno je na portalu Moj doktor.

Jedan od autora tog istraživanja, prof. Ed Bojden s poznatog tehničkog fakulteta Masačusets objasnio je da njegov tim sada proučava dva neuronska puta ne bi li otkrio kako se oni medjusobno "slažu".

"Ova tehnika pomoćiće nam da shvatimo kako treba kontrolisati neuronske krugove, zbog čega ćemo moći bolje da razumeno i lečimo poremećaje mozga, što trenutno predstavlja jednu od najvećih medicinskih potreba u svetu", objasnio je dr Bojden.

Istraživači su stvorili nervne ćelije mozga, neurone, koji u sebi imaju dva gena naziva Arč i Mak, a koji stvaraju proteine koji se aktiviraju svetlom.

Aktivnost tih neurona blokira se nakon što se izlože žutom i plavom svetlu, jer se aktiviraju proteini koji sprečavaju nervni prenos kroz te neurone.

Koautor istraživanja Brajan Čouv je rekao da "na ovaj način možemo programirati mozak da pomoću različitih boja svetla otkrije i po mogućnosti ispravi "pokvarene" neuronske krugove zbog kojih se razvija bolest".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP