PRIPREMA I ODRŽAVANJE NAMIRNICA
Otarasite se pesticida!
Pesticidi se, uneti u količinama iznad dopuštenih, povezuju s karcinomom, Alchajmerovom bolešću, hiperaktivnošću, loše utiču na plodnost, nervni i endokrini sistem, upozoravaju stručnjaci.
Povrće i voće operite slanom vodom ili poprskajte rastvorom limuna i sode bikarbone | Foto: Profimedia
Pesticide uglavnom ne možemo ukloniti, a namirnice koje sadrže njihove ostatke zbog prekomerne upotrebe ili nepoštovanja najkraćeg vremenskog roka koji treba da prođe od poslednje primene nekog sredstva i berbe, ne možemo vizuelno da odredimo nego samo laboratorijskim putem, objašnjavaju nutricionisti.
Kako bi voće i povrće bilo sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati da bi se rešili svih bakterija i hemikalija na površini, ali ponekad samo ispiranje u vodi često nije dovoljno nego ih treba i potopiti.
Pesticide ćete odstraniti ako napunite posudu s vodom i sirćetom u razmeri četiri prema jedan. U rastvor zatim uronite voće i povrće i pustite da stoji jedan sat. Zatim ih isperite pod mlazom hladne vode i sigurno koristite.
Povrće i voće mogu se oprati i sprejem. U bočicu s raspršivačem sipajte kašiku soka od limuna, dve kašike sode bikarone i šolju vode. Promućkajte i poprskajte po povrću i pustite 10 minuta da deluje. Isperite pod mlazom vode.
Potapanje povrća u vrućoj vodi (blanširanje) bi trebalo da odstraniti neželjene sastojke. Ljuštenje je još jedan od načina kako se rešiti pesticida, posebno ako je reč o povrću koje ima deblju koru ili nabore poput krompira, krastavaca ili šargarepe.
Gotovo 80 odsto ostataka pesticida na povrću može se ukloniti ispiranjem pod mlazom hladne vode, navode stručnjaci, a pranje u slanoj vodi ukloniće veliki deo pesticida koji se uobičajeno nalaze na voću i povrću.
Crna lista
Ovo su namirnice koje se najviše tretiraju pesticidima:
Jabuke - čak 99 odsto testiranih jabuka sadržavalo je najmanje jednu vrstu pesticida.
Krastavci - stručnjaci upozoravaju da je u povrću sa semenkama poput krastavca prisutna i salmonela.
Spanać - ovo zeleno lisnato povrće je na sedmom mestu po zagađenosti pesticidima.
Breskve - više od 96 odsto testiranih nektarina pozitivno je na jedan ostatak pesticida, a neke čak i na 13.
Paprika - u jednom uzorku testiranih slatkih paprika pronađeno je 15 različitih pesticida.
Krompir - prosečni krompir ima više pesticida po kilogramu od bilo kojeg drugog proizvoda na listi najtretiranijih američke neprofitne agencije.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs