Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA ŠKOLA MASAŽE

Otvorite „vrata bogova”

Autor: Nataša Lazović | 23.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada ste pripremili sve što vam je potrebno, prigušli svetla i pustili opuštajuću muziku, osoba koju želite da izmasirate može da legne na leđa i prepusti se uživanju.

Potvrđeno je  da stimulacija  „trećeg oka“  popravlja raspoloženje

Potvrđeno je da stimulacija „trećeg oka“ popravlja raspoloženje | Foto: Shutterstock

Što sporije, to bolje
Većina masera iz higijenskih razloga počinje od lica, što znači da ćete sesti tako da glava osobe koju masirate bude ispred vas. Izaberite eterična ulja lavande, mandarine, pomorandže, limuna, grejpa ili ruže, nanesite dve kapi na dlan i lagano protrljajte. Lice opuštate tako što postavite palčeve na centralni deo, između obrva i naizmenično, povlačite jagodice palčeva prema sebi, dvadesetak puta.


- Postavite jagodice palčeva na čeoni, centralni deo spoja kose i lica i što sporije uz doziran pritisak klizite do samih ivica ušiju. Kružnim pokretima jagodica palčeva rastrljavajte slepoočni deo, postepeno jače pritiskajući. Dvadesetak stimulacija je dovoljno da se oseti rasterećenje – obajašnjava učitelj masaže Peđa Filipović.

Potom prislonite cele dlanove na čelo, tako da se koreni šaka dodiruju na centralnom delu. Uz pritisak rastežite ka ušima, lagano obuhvatite ušne školjke i povucite ih na dole. Nastavite da klizite lagano dlanovima niz bočne strane vrata, preko grudnih mišića (dekoltea,) podvucite ih pod ramena i uz blago istezanje vrata završite pokret na potiljačnom delu.

- Nakon što detaljno jagodicama svih prstiju izmasirate region skalpa, kao kod pranja kose, preklopljenim palčevima izvršite pritisak na tačku koju istočnjaci zovu vrata bogova (treće oko). Pritiskajte za vreme izdisaja pet do šeset sekundi desetak puta, a zahvat garantovano popravlja raspoloženje– kaže Filipović.

Vrat voli istezanje
Za masažu vrata postavite jagodice srednjih prstiju ispod potiljačnih kvrgi. Dobra masaža učiniće da osoba „progleda”.

- Podvucite šake pod leđa i prste postavite u međulopatični deo, na mišiće uz sam kičmeni stub. Neka osoba celom težinom legne na vaše šake i duboko udahne vazduh. Za vreme što dužeg izdisaja, što sporije izvlačite uz pritisak ruke, rasterećujući celu liniju mišića do potiljačnih kvrgi. Ponovite par puta - kaže Peđa.

Glavu potom okrenite na stranu i postavite je u dlan. Vrlo lagano je izvlačite dok drugom rukom gurate suprotno rame na dole. Ponovite par puta za vreme izdisaja, okrenite glavu na drugu stranu i ponovite postupak.

- Dok je glava osobe koju masirate u istoj poziciji, podvucite prste pod ramene mišiće i lagano ih gnječite od vrha ramena preko vrata (uz kičmeni stub) do potiljačnih kvrgi. Kako biste istegli često napete i bolne mišiće vrata, postavite glavu osobe koju masirate u spojene šake. Lagano je podižite na gore, dok bradom ne dodirne grudnu kost, a sve ponovite nekoliko puta – savetuje Filipović.

SLEDEĆEG UTORKA: MASAŽA LEĐA

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP