Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA ŠKOLA MASAŽE: LEĐA

Ovako se ubija stres!

Autor: Nataša Lazović | 13.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U programu opuštanja posebnu pažnju posvetite masaži leđa jer je to kruna svake masaže. Među maserima važi nepisano pravilo da je to najvažniji deo tela ili, kako se to obično kaže, „niko vam se neće vratiti zato što ste mu dobro izmasirali noge“. Kako se opušta ovaj deo tela, za „Alo!“ objašnjava učitelj masaža Peđa Filipović.

Posebno  napeti mišići  uz kičmeni stub  najzahvalniji  su za masažu

Posebno napeti mišići uz kičmeni stub najzahvalniji su za masažu | Foto: Shutterstock

Noseći stub

Kao i obično, masažu počinjete efleražom - nauljenim dlanovima pređite celu površinu klizeći od krsnog dela ka ramenima.

- Posebno napeti mišići uz kičmeni stub najzahvalniji su za masažu. Postavite oba palca sa strane uz kičmeni stub i počevši od krsne kosti ka vratu spiralno rastrljavajte deo po deo muskulature, zadržavajući se na osetljivim delovima - savetuje Filipović.

Savijte potom ruku osobe na leđa. Jednim dlanom blago odignite rame, a prste druge podvucite pod lopaticu i duboko masirajte ove često veoma napete mišiće.

- Upletite prste i postavite dlanove na lopatice. Za vreme izdisaja osobe koju masirate pritisnite i otvarajte dlanove klizeći do samih ivica ramena. Ponovite ovaj pokret nekoliko puta, izuzetno prija i opušta - kaže učitelj.

Ramena i vrat
Posebnu pažnju posvetite ramenim mišićima. Gnječite ih pomerajući prste od vrata prema vrhovima ramena. Radite što sporije, dozirajući pritisak do granice bola.

Nakon što osoba koju masirate postavi čelo na podlaktice i oslobodi vrat za masažu, dlanom gladite dok ne zagrejete i opustite ovaj napet deo, a potom lagano gnječite mišiće uz kičmeni stub palcem sa jedne i prstima sa druge strane. Za kraj, toplim zagrejanim dlanovima finalizujte opuštanje mišića leđa. Krenite od krsne kosti preko same kičme do vratnog dela. Nastavite potom što sporije niz ruke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP