UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU!
Ove namirnice štite od raka!
Da li ste znali kako se od nekih oblika karcinoma ipak možete zaštiti redovnim uzimanjem antikancerogene hrane i dodataka ishrani za koje je naučno dokazano da ometaju rast i širenje ćelija raka?
| Foto: Shutterstock
Donosimo listu šest moćnih antikancerogena koje možete odmah uključiti u svoju svakodnevnu ishranu kako biste delovali preventivno na nastanak zloćudnih bolesti.
Kurkuma – žuti začin štiti od zloćudnih bolesti
Kurkuma je jedan od najmoćnijih, nama dostupnih, začina koji deluje antikancerogeno. Među favoritima u azijskoj i indijskoj kuhinji, za aktivni sastojak kurkumin naučno je dokazano kako, ne samo da štiti telo od razvoja karcinoma, već ima i delovanje na već prisutne ćelije karcinoma. Istraživanje sprovedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna kašičica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Doktor Merina Enthony, s India’s University Centre objašnjava kako kurkuma takođe inhibira imitirajući uticaj estrogena kod ostatka pesticida na voću, povrću, u kondenzovanom mleku, u vodi i ostaloj hrani, a dugotrajnije izlaganje pesticidima je jedan od najpoznatijih uzroka nastanka raka u današnje vreme.
I kupusnjače štite
Za povrće bogato glukozinolatima, koji sadrže sumporne antioksidanse, naučno je dokazano da deluje preventivno. Opsežna istraživanja sprovedena na Linus Pauling Institutu (LPI) u Oregonu, pokazuju kako su kupusnjače (kelj, kupus, kelj, keleraba, karfiol, brokoli, bela repa, rotkva..) bogate jedinstvenim, biološki aktivnim materijama koje zajednički deluju na uklanjanje karcinogena iz tela, pre nego što imaju priliku da oštete DNK. Prema LPI, većina od 87 objavljenih istraživanja sprovedenih pre 1996. godine potvrdila je kako uzimanje kupusnjača smanjuje rizik od pojave raka, a posebno pozitivno deluje na karcinome pluća i probavnog trakta.
Zeleni čaj | Foto: freedigitalphotos.net
Zeleni čaj je moćan antioksidans
Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima, izvrstan je antikancerogeni napitak za koji je naučno dokazano kako ciljano deluje na ćelije raka, sprečavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu materiju koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) na koji inače deluju antikancerogeni lekovi. Kao i kod pečuraka, na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japansku Maču i Senču ten eke kineske vrste čajeva. Svaki od njih ima jedinstveni sastav koji poseduje jedinstvene antikancerogene materije, a istraživanja su pokazala kako vrsta Chinese LongJing ima najviši sadržaj katehina. Među ostalim vrstama zelenog čaja japanska Mača i Senča takođe imaju vrlo visok procenat EGCG-a i drugih katehina.
Lekovite pečurke
Lekovite pečurke se već vekovima koriste u drevnoj kineskoj medicini, budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protivupalna kao i antikancerogena svojstva. U današnje vreme, pečurke i dalje imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti, jer mnogobrojna istraživanja potvrđuju da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, odnosno ubijanja ćelija raka. Istraživanje objavljeno 2005. godine u Journal of Alternative and Complementary Medicine objašnjava kako pečurke Cordyceps, Maitake i Rejši i neke druge lekovite gljive, sadrže jedinstvena antikancerogena svojstva, kao i druge pozitivne uticaje na zdravlje. Podvrste pečuraka Šitake, kao i pečurka Čaga, takođe su vrlo delotvorne u borbi protiv raka.
Alicin iz belog luka je antikancerogena materija
Beli luk sadrži vrlo jaku antikancerogenu materiju poznatu kao alicin koja ciljano uništava maligne ćelije raka, dok zdrave ćelije ostavlja netaknute. U Njujorku su 2003. godine naučnici s Naučnog intituta Vajsman ustanovili kako je unošenje alicina injekcijama u krvotok osoba obolelih od karcinoma delotvorno u borbi protiv ćelija raka i to bez neželjenih posledica, dok druga istraživanja potvrđuju kako zdravi ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od razvoja karcinoma. Beli luk sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu materiju koja uništava ćelije raka. Nakon istraživanja sprovedenog 1995. godine koje je prvo pokazalo kako dialil sulfid deluje na usporavanje rasta ćelija karcinoma dojke, naučnici s Novog Zelanda nekoliko godina kasnije potvrdili su kako ista materija u crevima podstiče proizvodnju enzima koji sprečava rast i razvoj ćelija raka probavnog trakta i creva.
Beli luk | Foto: Shutterstock
Vitamin D ima važnu ulogu u sprečavanju karcinoma
Poznato je puno pozitivnih učinaka vitamina D na zdravlje, ali ovaj vrlo važan vitamin ima zančajnu ulogu u lečenju i prevenciji karcinoma. Tokom godina je sprovedeno na hiljade istraživanja povezanih s vitaminom D, od kojih je većina proučavala ulogu vitamina D u lečenju raka. Brojne studije pokazuju kako redovno izlaganje sunčevom svetlu ili dodaci ishrani vitamina D3 mogu pomoći u sprečavanju karcinoma dojke, debelog creva ili rektuma, ali i drugih oblika raka. Jedno istraživanje je pokazalo kako uzimanje 1,100 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno vitamina D3 zajedno s 1,450 miligrama po danu /mg/dan) kalcijuma može smanjiti za 77% sve oblike raka.
Još neka vrlo delotvorna hrana koja deluje antikancerogeno je: batat, đumbir, probiotici, luk, ulje origana, kajenski biber, vitamin C, ulje konoplje, sok listova marihuane i kokosovo ulje.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs