Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAČUVAJTE BLISTAV OSMEH

Ove namirnice uništavaju vaše zube

Autor: I. N. | 05.06.2015 - 18:31:00h | Komentara: 0

Svi znamo da slatkiši i gazirana pića oštećuju naše zube, međutim nikad ne razmišljamo da to mogu činiti još neke namirnice koje u sebi sadrže šećer ili kiselinu koja takođe može da ošteti gleđ zuba.

Zubi osmeh pasta za zube

Izbegavajte bombone i slatkiše | Foto: Profimedia

Svakom je bitno da ima lep osmeh i da što duže očuva zdravlje svojih zuba. Osim što bi trebalo redovno održavati dentalnu higijenu, ne bi bilo zgoreg da izbegavate ove namirnice kako bi vaši zubi bili što duže zdravi, piše Huffington post.

Sokovi

Tokom leta verovatno vam mnogo prija da popijete sok. Međutim, sokovi uglavnom sadrže mnogo šećera, tako da je vašim zubima potpuno sve jedno da li ih "mućkate" u soku, ili ih "davite" u čokoladi.

Šećer koji sok sadrži u vašim ustima se pretvara u kiselinu koja nagriza gleđ vaših zuba i može izazvati karijes. Zbog toga se savetuje da sokove pijete na slamčicu, kako bi što manje dolazili u kontakt sa zubima. Takođe, preporučuje se da, nakon što popijete sok, ne perete zube bar 45 minuta jer se četkicom kiselina širi po ustima i još dublje prodire u gleđ.

Vitamini koji se žvaću

Retko ko voli da guta tablete, pa zbog toga često kupujemo vitamine koji se žvaću. Iako su prijatnog ukusa, štete našim zubima, jer se lepe, a to sprečava pljuvačku da neutrališe kiselinu koja oštećuje gleđ i ubrzava nastanak karijesa. Rešenje je jednostavno, pribegavajte tome da pijete vitamine u obliku pilule.

Sos za rebarca

Ljubitelji roštilja obožavaju da krilca ili rebarca preliju slatkastim sosom. Naravno, ko tome može da odoli. Međutim, i taj sos sadrži dosta šećera koji šteti vašim zubima. Ne morate da se odričete sosa, ali se bar postarajte da ne čekate dugo nakon jela da operete zube.

Suvo voće

Iako svi znamo da je sveže voće zdravo za zube, suvo voće nikada nije. Uglavnom lako zapadne za zub, lepi se oko zuba i sadrži mnogo šećera. Zbog toga je suvo voće jedan od neprijatelja zdravih zuba.

Belo vino

Ovo niste očekivali. Ljudi uglavnom izbegavaju da piju crvena vina jer im "farba" zube i usne i misle da je belo vino mnogo zdravije za njihov osmeh. Međutim, nije tako. Kiselina koju belo vino sadrži nagriza gleđ vaših zuba zbog čega ste podložniji karijesu. Savet je da uz belo vino jedete i dosta sira jer sadrži proteine, kalcijum i fosfor koji će neutralistati kiselinu belog vina. Ukoliko pak vodite računa o liniji, svako malo popijte i po gutljaj vode kako biste sprali kiselinu sa zuba.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP