Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

POBEDITE VRUĆINU

Ovo su namirnice koje će vas odmah rashladiti!

Autor: 24sata.rs | 08.07.2015 - 09:32:00h | Komentara: 0

Kako da se na brzinu rashladite tokom paklenih dana? Osvežiće vas voće i povrće, čaj od nane i pića od limete, a izbegavajte slana i masna jela i alkohol.

Limunada

Foto: Profimedia.rs

Masna i teška hrana dodatno greje organizam i čini vrućinu još nepodnošljivijom. Ipak, nije potrebno da se odreknete hedonističkih sklonosti, posebno ako hranu doživite kao dodatni način osveženja. I sama priroda se za to pobrinula i obezbedila nam je mnogo sezonskih namirnica bogatih nutrijentima koji najviše trebaju organizmu.
- Najviše će nam odgovarati kiselo mleko, krastavac, a za piće je nesumnjivo na prvom mestu limunada, naravno bez šećera, i u nju dodajte par listova nane - kaže nutricionista Gordana Đorđević.
Voće i povrće su po pravilu puni vode koja služi kao dodatni izvor preko potrebne tečnosti, a istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijumom, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcionisanje organizma neophodno nadoknaditi.
Najbrži recept za osveženje je priprema voćnih i salata od povrća napravljenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, tikvica i patlidžana. Odličan izbor su i razne vrste frapea s mlekom od žitarica i voćem koji mogu poslužiti kao osvežavajući i hranljiv međuobrok.

Više na sajtu 24sata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP