Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAZNAJTE KOJE SU I PRAVAC NA ŽVAKANJE

Ovo su namirnice koje nas podmlađuju!

Autor: Novosti | 13.04.2014 - 10:56:00h | Komentara: 0

Treba živeti zdravo i voditi računa o načinu ishrane, jer je proces starenja u velikoj meri povezan sa jelovnikom

jabuka i seks

Iako se starenje kao fenomen proučava već vekovima, još ne postoji sveobuhvatno objašnjenje ovog procesa. Istraživanja su pokazala da je starenje genetski određeno, ali su takođe otkriveni mehanizmi koji pomažu da se lep i mladalački izgled što duže sačuva. Pre svega treba živeti zdravo, tvrde naučnici, i voditi računa o načinu ishrane, jer je proces starenja u velikoj meri povezan sa jelovnikom.
1. RIBA
Bogata je omega-3 mastima koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima. Trebalo bi da se na trpezi nađe najmanje jednom nedeljno, a može i češće, jer su istraživanja pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe retko obolevaju od kardiovaskularnih bolesti.
2. ZELENO LISNATO POVRĆE
Spanać, blitva, kelj, listovi maslačka, sadrže hranljive materije koje su efikasne u borbi protiv starenja. Ove namirnice su takođe bogate antioksidansima, fitonutritijentima koji dokazano smanjuju rizik od raka i bolesti srca i pozitivno deluju na kožu i vid. Magnezijum koji se nalazi u zelenom povrću obnavlja ćelije kože, a folna kiselina i kompleks B vitamina preporučuju se u prevenciji demencije i srčanih bolesti.
3. ŽITARICE
Trebalo bi koristiti žitarice od celog zrna umesto belog brašna i proizvoda od njega. Na taj način se smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa i obezbeđuje dovoljno energije za ceo dan.
4. MASLINOVO ULjE
Utiče na smanjenje rizika od bolesti srca, raka i usporava starenje mozga. Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, omogućava bolje korišćenje hranljivih materija iz hrane i dobro utiče na zdravlje kože.
5. JOGURT
Obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, a sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem.
6. BOBIČASTO VOĆE
Ukusni plodovi borovnice, jagode, kupine, maline, ribizle izuzetni su antioksidansi koji su dragoceni saveznici u borbi protiv raka i bolesti srca, poboljšavaju zdravlje kože, mišićnog tkiva i mozga. Takođe, pomažu u procesu mršavljenja, a smanjuju i rizik od dijabetesa ukoliko se jedu svakodnevno.
7. KAKAO
Sadrži sastojke koji su dobri za krvne sudove. Ao se uzima u razumnim granicama, deluje preventivno i protiv nastanak dijabetesa tipa 2. Osobe koje redovno piju šoljicu vrućeg kakaoa imaju zdravo srce i sjajnu kožu. Studija koja je rađena na Univerzitetu Kornel pokazuje da kakao ima više antioksidanasa od kafe, crnog vina i zelenog čaja.
8. ORAŠASTI PLODOVI
Lešnici, orasi, badem obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima i dobar su izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, memorije i koncentracije. Smatra se da povoljno utiču na povećanje libida. Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje smanjuju rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno jedu kikiriki u proseku žive duže od ostalih.
9. CRVENO VINO
Naučnici su otkrili da jedna čaša crvenog vina dnevno značajno usporava proces starenja. Resveratrol (antiejdž sastojak) iz crnog grožđa snažan je antioksidans koji ima protivupalna i antikoagulativna svojstva. Resveratrol je vrlo efikasan i koristan sastojak u borbi protiv bolesti srca i umanjuje rizik od raka.
10. TEČNOST
Voda čini 60 odsto ljudskog tela, ali dnevne aktivnosti crpe zalihe vode iz organizma, što mora da se nadoknadi. Dnevno treba popiti najmanje osam čaša tečnosti. Voda najbolje gasi žeđ, ali takođe mogu da se piju i nezaslađeni biljni ili zeleni čaj, sok od paradajza i slično. Dovoljna količina tečnosti organizmu je neophodna da bi dobro funkcionisao, ali takođe povoljno utiče i na rad sistema za varenje. Dobra hidriranost će se odraziti i na koži koja će biti glatka, nežna i gipka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP