Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

LISTA BOLESTI KOJE IZAZIVAJU CIGARETE SVE DUŽA

Pa, ti puši!

Autor: Nataša Lazović | 05.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pušači imaju znatno veći rizik da obole od infekcija, bolesti bubrega, organa za varenje usled poremećenog dotoka krvi, kao i nekih bolesti srca i pluća, koje do sada nisu povezivani sa pušenjem, pokazuju poslednja istraživanja. Pojedini stručnjaci tvrde da su sve bolesti u manjoj ili većoj meri povezane sa duvanom.

Pojedini stručnjaci  tvrde da su sve bolesti  u manjoj ili većoj meri  povezane sa duvanom

Pojedini stručnjaci tvrde da su sve bolesti u manjoj ili većoj meri povezane sa duvanom | Foto: Shutterstock

Autori studije u poznatom medicinskom časopisu „The New England Journal of Medicine“ tvrde da samo pet pomenutih oboljenja u Americi uzrokuje 60.000 smrti na godišnjem nivou, uz već poznate brojeve da zbog ostalih bolesti u vezi sa duvanom u SAD svake godine umre blizu pola miliona ljudi. Ranija lista sadržala je 21 oboljenje, uključujući i 12 vrsta raka.


Crna statistika Srbije
Bolesti, čija je direktna veza sa pušenjem dosad bila poznata i dokazana jesu: rak jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre, pankreasa, grla, bešike, bubrega, grlića materice, usta i usne duplje, akutna mijeloidna leukemija, ali i dijabetes, bolesti srca, šlog, ateroskleroza, aneurizme i druge bolesti arterija, hronične bolesti pluća, upale pluća, grip i tuberkuloza. Pušači imaju dvaput više šansi da umru od infekcija, bubrežnih oboljenja, respiratornih oboljenja koja prethodno nisu povezivana sa pušenjem, visokog krvnog pritiska...

- Ova lista će se sigurno proširiti jer gotovo da nema bolesti koja na ovaj ili onaj način nije povezana sa pušenjem, odnosno nema ćelije koja ne pati zbog duvanskog dima - kaže za „Alo!“ dr Ika Pešić, šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 6.000 obolelih od karcinoma pluća, od čega se čak 5.200 slučajeva završi smrtnim ishodom.

- Na 100 pacijenata obolelih od raka pluća, 90 su pušači, dok su preostali ili pasivni pušači ili su došli u kontakt sa nekim drugim aero-zagađenjima, poput prašine iz rudnika i slično... Osim raka pluća, kao i ostalih maligniteta, opstruktivna bolest pluća je na trećem mestu po smrtnosti od duvanskog dima. Sve ukupno oko 20.000 ljudi godišnje umre od neke bolesti koja je dirktno povezana sa pušenjem - kaže naša sagovornica.

Potražite pomoć
Prevencija i nadziranje su jedini putevi da se smanji ova opasna navika, a svim onima koji nemaju snage da joj se odupru, doktorka savetuje da potraže pomoć.
- Pre dvadesetk godina broj onih koji su sami uspevali da se oslobode cigareta je bio oko 20 odsto, dok je danas zahvaljujući aditivima i maskerima pao na dva procenta. Ako vam je teško da ostavite duvan, javite se svom lekaru ili najbližem savetovalištu, što pre, sad i odmah. Kod mladih koji ostave cigarete do 35. godine i uspeju da se očiste, organizam nastavlja dalje kao da nikad nisu pušili - objašnjava dr Pešić.
Za one koji žele da puše, preporuka je da to ne rade u zatvorenim prostorijama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP