POKAZALO ISTRAŽIVANJE
Paprike štite od Parkinsonove bolesti?
Parkinsonova bolest utiče na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prenos poruka među telesnim ćelijama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.
Povrće, koje dolazi iz iste porodice biljaka kao i duvan, kao što su paprike, paradajz ili krompir, takođe sadrže nikotin, a ovo naučnici su u ovom istraživanju proučavali delovanje različitih vrsta biljaka sa nikotinom.
Naučnici su uporedili 490 osoba kojima je nedavno dijagnostikovana Parkinsonova bolesti i 644 osobe koje ne pate od Parkinsonove bolesti. Obe grupe su ispunjavale anketu koja je sadržala pitanja o njihovim prehrambenim navikama.
Rezultati su pokazali da povećanje konzumacije povrća koje sadrži nikotin može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, a paprika se pokazala najdelotvorniji.
Iako naučnici istraživanje trebaju nastaviti, ističu da osobe, koje u porodičnoj anamnezi imaju slučajeve Parkinsonove bolesti, trebaju veću pažnju obratiti na prevenciju Parkinsonove bolesti.
I dok ovim istraživanjem nije sa sigurnošću potvrđeno da paprike smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, prednosti konzumiranja raznolikog povrća su brojne,prenosi VebMD.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs