Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČUVAJTE DECU I LJUBIMCE

Pazi! Krvopije napadaju

Autor: Nataša Lazović | 27.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako se svi mahom zgražavamo i pri samoj pomisli na ovu sitnu i parazitski orijentisanu životinjicu, činjenica je da krpelji nastanjuju gotovo identičan prostor kao i njihovi toplokrvni domaćini. Bude se sa prvim znacima proleća i sve bi bilo relativno bezazleno da nisu nosioci više različitih uzročnika bolesti (bakterija i virusa) od kojih je kod nas najčešća lajmska bolest.

Uklanjanje krpelja u prva 24 sata značajno smanjuje mogućnost infekcije

Uklanjanje krpelja u prva 24 sata značajno smanjuje mogućnost infekcije | Foto: Profimedia

Kako se zaštititi od napada ovih neželjenih gostiju i šta preduzeti ako do uboda ipak dođe, pitali smo dr Nevenku Pavlović, epidemiologa iz savetovališta za lajmsku bolest pri Gradskom zavodu za javno zdravlje.


Mere prevencije
- Izloženost ubodima krpelja može da bude stalna u okolini stanovanja (dvorišta, travnjaci, bašte) ili povremena na površinama namenjenim rekreaciji (izletišta, sportski tereni, vikend naselja). Ima ih u travi na visini do 80 centimetara gde je senovito i gde ima vlage, a naročito u nabujalom rastinju i na zapuštenim površinama. Stoga je šišanje trave i uređivanje dvorišta jedna od mera prevencije jer se tako remete mikroklimatski uslovi pogodni za njihov razvoj - objašnjava naša sagovornica.

Kada smo u prirodi, treba nositi belu, svetlu odeću (lakše se uočavaju) dugih nogavica i rukava i zatvorenu obuću, a nogavice uvući u čarape, odnosno smanjiti površinu kože izloženu ubodima. Repelenti, grupa preparata za odbijanje komaraca, mogu delimično da pomognu, ali valja biti oprezan i raspitati se o njihovoj pravilnoj upotrebi. Po povratku kući, odeću treba skinuti i oprati, a sebe, decu, kao i kućne ljubimce, detaljno pregledati. Ako do uboda dođe, rizik za prenos borelije (bakterije koja izaziva lajmsku bolest) raste sa dužinom njenog boravka na koži. Skidanje u prvih 24 sata značajno smanjuje mogućnost infekcije.

Indikativno crvenilo
- Krpelj se skida isključivo mehanički bez prethodne upotrebe ulja, acetona, laka za nokte, alkohola i sličnog da ne bi došlo do povraćanja crevnog sadržaja, a samim tim i infekcije. Usni aparat krpelja se uhvati pincetom što bliže koži i lagano vuče nagore. Telo krpelja ne sme da se zgnječi. Nakon toga, mesto dezinfikujemo alkoholom ili antiseptikom. Ako je ostao usni deo, opasnosti od borelije nema, ali nestručno vađenje može dovesti do drugih infekcija, te to prepustite lekarima - savetuje dr Pavlović.

Mesto uboda valja pratiti u narednih mesec i po. Ako se pojavi crvenilo obavezno se javite lekaru što pre, jer je možda u pitanju prvi stadijum lajmske bolesti. Osim crvenila, na mestu uboda u ovom stadijumu se mogu javiti drugi simptomi i znaci, kao što su uvećane limfne žlezde, stanje slično gripu, glavobolja i drugi. Kod najvećeg broja obolelih, bolest se tu i završava. Kod onih manje srećnih, moguće su druga i treća faza, kada bakterija napada zglobove, nervni sistem, a zatim i srce.

Zaštitite ljubimce

Čak i kratak boravak na travnjaku ispred zgrade može biti dovoljan da se nezvani gosti prikače za vašeg psa ili mačku.
- Piroplazmoza je najčešća bolest koju krpelji prenose na ljubimce, a simptomi su visoka temperatura, gubitak apetita, slabija pokretljivost, neurološki simptomi, nespecifična bolnost... Javljaju se tokom tri do sedam dana nakon uboda. Treba naglasiti da krpelji prenose zarazu tek nakon 30 sati kontinuiranog sisanja krvi, ali pošto ih je na velikim i dugodlakim psima teško uočiti, teško je i reći kada je došlo do kontakta - kaže za „Alo!“ vetrinar Marko Ćurčić i dodaje da uobičajenu zaštitu treba dodatno pojačati (ogrlicom ili sprejom) ako psa izvodimo na teren ili u šumu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP