Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPREZ!

Pažljivo sa probanjem kupaćeg kostima: Možete se zaraziti hepatitisom!

Autor: Pravda.rs | 15.07.2014 - 12:31:00h | Komentara: 0

Naučnici su testirali kupaće kostime u skupim i jeftinim radnjama, a na njima su pronašli ostatke fekalija, viruse i gljivice.

Crnke ne mogu  da pogreše ako  izaberu žuti bikini:  Lais Ribero

Ne skidajte donji veš kada isprobavate nov bikini!

Naravno da pre kupovine kupaćeg kostima želite da ga probate, da vidite ističe li lepo vašu figuru, da li vam gornji deo savršeno pristaje, da li ta boja odgovara vašem tenu… Međutim, isprobavanje kupaćih kostima u prodavnicama može biti opasno po zdravlje.
Plastična zaštita koja se nalazi u donjem delu kupaćeg kostima trebala bi da predstavlja zaštitu od telesnih tečnosti i mikroba, ali zapravo je izvor zaraze – tvrde naučnici sa Medicinskog fakulteta -Univerziteta Njujork.
Za potrebe ovog istraživanja, oni su sakupili uzorke odeće iz prodavnica i analizirali sve: od haljina, preko pantalona do donjeg veša.
Na uzorcima su pronađeni tragovi kože, fekalija, bakterija koje napadaju respiratorni sistem i vaginalne gljivice. Ali, najviše virusa i bakterija našli su na kupaćim kostimima i donjem vešu.

To je zbog toga što žene ponekad skidaju gaćice kako bi videle kako im kupaći kostim prijanja uz kožu. Istraživanje je potvrdilo da što kupaći više otkriva – češće to rade.
- Kvalitet prodavnice nije uticao na to koliko su kupaći kostimi prljavi. Otmene radnje ili one jeftine, bilo je svejedno. Tragovi bakterija bili su podjednako prisutni – objasnio je Dr Filip Tijerno, profesor mikrobiologije i patologije.
- Isprobavanje kupaćih kostima predstavlja određeni zdravstveni rizik, ali naš imuni sistem je dovoljno jak da se bori protiv mikroba. Ako dođete u kontakt s bakterijama, to ne znači da ćete biti bolesni – naglasio je Tijerno.
Potencijalna opasnost preti iz fekalija pronađenih na gaćicama, jer mogu uzrokovati hepatitis A i dijareju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP