Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

POVEĆANJE GOJAZNOSTI NACIONALNA PRETNJA

Pekara nije za školarce!

Autor: A. E. | 28.01.2015 - 08:26:00h | Komentara: 0

Statistički podaci govore da je svaki treći Srbin znatno gojazan, a svaki peti umereno. Ovo za sobom povlači rizik od mnogih bolesti, a povišen šećer, holesterol i trigliceridi su sve češći već u pubertetu.

Pekarka

Mladi naraštaj je sve gojazniji, a principi pravlne ishrane kao da su zaboravljeni. Za decu, kao i za odrasle, važi takozvana piramida ishrane čiju osnovu čine žitarice, zatim slede voće i povrće, na trećem spratu su mleko, meso i riba, a na vrhu masti i slatkiši. Namirnice koje se nalaze na dnu piramide treba da budu najzastupljenije na jelovniku, slede one iz drugog reda, zatim iz trećeg, dok one u vrhu treba konzumirati u najmanjoj meri. Slatkiše poput čokolade, keksa i bonbona treba izbegavati, a u zamenu im možete ponuditi voće, suvo voće i orašaste plodove.


Dva ručka


Treba obratiti pažnju na tri najčešće greške koje roditelji prave pri ishrani svojih mališana. Prva je takozvani „roditelji – baka, deka“ raskorak, koji se javlja kada su deca na čuvanju kod ovih drugih, a kod kojih deca često jedu šta hoće i koliko hoće. Dete, naravno, ima svoje želje, ali ne i znanje o tome šta je za njega najbolje, te mu prepustiti oduku o tome šta će i koliko jesti i nije baš mudro. Osim toga, starija generacija sklona je verovanju da je debelo dete - zdarvo dete, što ovom prilikom nećemo posebno komentarisati.

Druga česta greška javlja se u vreme kada dete polazi u vrtić, i kada, ako s ostalim ukućanima ruča kod kuće posle dolaska iz vrtića, praktično dva puta ruča. Jasno je da nema potrebe lišavati dete zajedničkog obeda, ali treba povesti raučna da je ono u vrtiću već ručalo i u skladu s tim prilagoditi mu jelovnik.

Devojčica

Sokovi bez voća


Treća, i poslednja greška javlja se s polaskom deteta u školu kada ujutro počinje da preskače doručak. Vreme velikog odmora, doba dana kada dete sada prvi put jede, ne samo da je suviše kasno za doručak već je i hrana koju uzima često nezdarava: burek, žu-žu, pica, čips, grickalice i slično.
U pekari je sve od brašna i masti, pitanje je samo da li je slano ili slatko... Umesto toga, decu treba probuditi desetak minuta ranije i ponuditi im odgovarajući doručak, ili ga spakovati u ranac. I na kraju, mada ne manje važno, izbegavjate da deci kupujete gazirane sokove, kao i one bez voća, radije im ponudite sveže ceđene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP