Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TAMAN PRED USKRS

Pet razloga zbog kojih volimo jaja: Od plodnosti do zdravlja

Autor: 24sata.hr | 14.04.2014 - 14:54:00h | Komentara: 0

Poznata po svojoj izuzetno hranjivoj vrednosti jaja su simbol zdravlja i ukusnog doručka. Ona smanjuju glad, poboljšavaju reflkse, a deluju i na bebu u trudnoći

Jača reflekse
Tirozin, aminokiselina koja je prisutna u jajima, pomaže u bržem oporavku od povreda pa čak i poboljšava brzinu refleksa, pokazala je nedavna američka studija. To je naročito korisno u situacijama gde je brza reakcija potrebna, kao na primer u saobraćaju, na ispitima ili na sportskim takmičenjima.

pržena jaja

Smanjuju napadaje gladi
Bogata proteinima, jaja su idealna namirnica za suzbijanje gladi i dugotrajan osećaj sitosti. Ko pojede jaje za doručak, kasnije u toku dana unese manje kalorija, tvrde naučnici. Zbog toga su jaja u svim oblicima idealan način za početak dana i očuvanje zdravlja.

Niko još nije probao sa kajganom

 Od njih su deca pametnija

Lekari se slažu bi trudnice svakako trebale da konzumiraju jaja. Ona sadrže kolin, B vitamin koji je neophodan za razvoj i rast bebe u materici, naročito za mozak deteta. Takođe, dovoljan unos B vitamina u trudnoći dokazano smanjuje rizik od mentalnih poremećaja kod dece i povećava plodnost žena.

Jaja ću ofarbati u boju trave!

Smanjuju rizik od raka
Antioksidansi u jajima dokazano smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i različitih vrsta karcinoma, koji su vodeći uzroci smrti modernog sveta. Iako će se termičkom obradom izgubiti oko polovine antioksidansa iz jaja, u njemu će ostati jednaka količina kao ona koja se nalazi u jednoj jabuci.

Jaja

Snižavaju krvni pritisak
Proteini iz jaja mogu pomoći u snižavanju vrednosti krvnog pritiska, zbog čega ih je dobro jesti i u poznim godinama. Ona deluju na jednak način kao i lekovi ACE inhibitori, zbog čega je dobro da ljudi s visokim pritiskom redovno jedu jaja, ali pritom moraju paziti na ukupan unos proteina životinjskog porekla.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP