Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ALI BEZ PRETERIVANJA!

Pijenje kafe može da spreči oštećenje DNK!

Autor: iflscience.com | 18.02.2015 - 21:06:00h | Komentara: 0

Ona nije samo divna i mirišljava - kafa je takođe povezana i s raznim zdravstvenim boljicima, poput očuvanja srčanog mišića, zaštite od dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, kao i kod smanjenja rizika od raka kože. A sada je otkriveno da ovaj napitak, među brojnim dobrim stvarima koje nam čini kada je pijemo u umerenim količinama, može da doprinese i očuvanju integriteta naše DNK!

Kafa / Foto: Profimedia

U umerenim količinama kafa je dobra za organizam | Foto: Profimedia

 
Tokom istraživanja naučnici su otkrili da konzumiranje jače kafe ojačava veze među DNK u belim krvnim zrncima. Iako je u pitanju mala studija, otkrića se slažu s nekim od prethodnim tokom kojih je otkriveno da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem štete na ćelijama usled oksidacije, koja može da ošteti DNK.
Glavni razlog ubog kojeg je kafa poslednjih godina privukla pažnju naučnika jeste taj što je poznato da je bogata bioaktivnim sastojcima. Ove hemikalije pozitivno utiču na zdravlje. Primera radi, kafeoilkvinična kiselina povećava nivo antioksidantskih enzima u ćeliji i utiče na smanjenje reaktivnih oksidanata koji se proizvode tokom normalnog metabolizma, a mogu da oštete proteine u ćelihama i da utiču negativno na DNK. A ukoliko oštećenje postane preveliko, dolazi do mutacija DNK, pa čak i pojave kancera.

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

Jača imuni sistem: Kafa

Samim ispijanjem šolje kafe ovaj rizik se smanjuje i čak se jača imuni sistem koji pomaže organizmu u borbi protiv bolesti i zaraza.
Zbog dosadašnjih saznanja planirano je novo, daleko veće istraživanje, tokom kojeg će ispitanici dobiti 750 mililitara specijalne "arabika" kafe dnevno, i to tokom četiri nedelje, dok će druga grupa imati na raspolaganju istu količinu obične vode. Svi dobrovoljci vodiće dnevnik o svojim prehrambenim navikama, a u ishrani ne sme da bude drugih namirnica koje sadrže kofein. U pravilnim intervalima biće im uzimana krv za analizu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP