Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ALKOHOL I TRUDNOĆA

Piti ili ne piti, pitanje je sad?

Autor: Zorana Tome Dimitrijević | 24.04.2013 - 17:53:00h | Komentara: 0

Mnoge žene u trudnoći nikako ne konzumiraju alkohol kako bi izbegle rizik od fetal alkohol sindroma. Međutim, sve veći broj trudnica u nekim zemljama (posebno Francuskoj) konzumira piće sa naizgled nikakvim posldicama po dete, pa se sve vise žena pita da li je apstiencija zaista neophodna.

Trudnice često pate od malokrvnosti

Trudnice smeju da piju alkohol, ali samo umereno| Foto: Shutterstock

Mnoga istraživanja su se bavila ovom temom i došlo se do zaključka da je konzumiranje malo alkohola tokom trudnće sigurno po plod. Čak su neke studije pokazale kako konzumiranje alkohola u prva tri meseca trudnoće može da ima pozitivne posledice na ponašanje deteta u ranom detinjstvu i adolescenskom dobu.

Novija istraživanja pokazuju da ne postoji nikakva šteta po razvoj deteta ako se pomalo pije (oko dve krigle piva nedeljno). Tačnije, ta deca pokazala su bolje rezultate na kongitivnim testovima u odnosu na decu majki koje nisu pile. Ipak, mora da se naglasi da razlike u rezultatima nisu bile drastične.
Sa druge strane, ukoliko se alkohol konzumira u velikim količinama, velike su šanse za pojavu sindroma iznenadne smrti deteta. Dakle, postoji ogromna razlika između povremenog konzumiranja po malo alkohola i žestokog opijanja. Jedino ostaje da se odredi gde je granica između ova dva slučaja jer znamo da svako ima svoje kriterijume i percepciju kada je konzumacija alkohola u pitanju.
Na kraju, polemika oko toga da li bi trudnica trebalo da pije će postojati večno, pre svega jer je to lični izbor svake žene pojedinačno…
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP