Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BOLEST MODERNOG DOBA

Pobedite napad panike!

Autor: Ekipa Alo! | 22.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Možete vežbati tehnike kojima ćete preuzeti kontrolu i uz podršku psihoterapeuta istražiti mogućnosti rešavanja životnih problema koji su vas doveli do tog stanja. Evo nekoliko saveta za prvu pomoć:

Kad osetite  da nadolazi napad  panike, najbrže  ćete se umiriti  koristeći tehniku  abdominalnog  disanja

Kad osetite da nadolazi napad panike, najbrže ćete se umiriti koristeći tehniku abdominalnog disanja | Foto: Shutterstock

Korisne tehnike
1 Kad osetite da nadolazi napad panike, najbrže ćete se umiriti koristeći tehniku abdominalnog disanja. U stanju straha dišemo plitko i iz gornjeg dela pluća. Vežba je jednostavna i efikasna u svim situacijama kad osećamo strah ili tremu: dišite malo dublje nego inače, tako da podignete donji deo rebara i dijafragmu.
2 Važno je uspostaviti ravnotežu i osećaj sigurnosti u telu, a to će vam umanjiti osećaj panike i doneti više smirenosti. Naučite da menjate fokus i misli koje vas opterećuju na telo. Vežbajte da se „uzemljite“: bilo da sedite ili stojite, pažnju usmerite na stopala, koja vas drže čvrsto na tlu.
3 Kad povratite osećaj stabilnosti, možete vežbati tehnike vizuelizacije: zamislite neko mesto na kojem se osećate sigurno i ugodno. To može biti neko poznato mesto iz vašeg sadašnjeg života, iz prošlosti ili neko izmišljeno mesto. U svojim mislima neko vreme budite tamo i uživajte u svemu što vam ono pruža.


Upravljajte crnim mislima
Stvari su onakve kakvo im značenje pridajemo, pa je tako anksioznost odgovor vašeg tela na crne misli ili katastrofična predviđanja. Na primer: ako u nekoj situaciji osetite lagano probadanje, javlja se misao „nešto me probada, verovatno sam teško bolestan“, zabrinutost prerasta u paniku, a panika pojačava simptom probadanja. Kao reakcija na pojačano probadanje, javlja se misao „sigurno je nešto opasno, jer me sve jače probada“ I tako u krug…

Dobra vest je da se taj krug može prekinuti! Iracionalne misli i strepnje da će nam se nešto loše dogoditi pojačavaju anksioznost. Evo nekih pitanja na koja možete odgovoriti ako vas obuzmu crne misli vezane uz bolest ili bilo šta drugo:

- Šta je dokaz koji podržava moje predviđanje ili strah?
- Koji su dokazi protiv te ideje?
- Što je najgore što se može dogoditi u situaciji koje se bojim? Mogu li to preživeti?
- Koji je najrealističniji ishod mojih predviđanja?
- Šta bih rekao prijatelju kada bi bio u istoj situaciji?

Utešno je da se većina naših strahova zapravo nikad ne ostvari. Osvešćivanjem životne situacije, vlastitih osećanja i toka misli, povećaćete razumevanje o svom stanju, bolje upoznati sebe i povratiti osećaj realnosti.

Kretanje smanjuje teskobu

Teskobu pojačava stanje u kojem stojimo u mestu i sa zebnjom očekujemo katastrofične ishode. Budući da je anksioznost strah od očekivanja, čim se pokrenemo u neku akciju, anksioznost se smanjuje. Zato bi bilo dobro da unesete više fizičke aktivnosti u vaš život. Pojačano kretanje može popraviti poremećene hemijske procese u mozgu i telu, one iste procese koji uzrokuju nelagodu. Žustro hodanje na svežem vazduhu sigurno će vam doneti vedrije raspoloženje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP