Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

HOLESTEROL I TRIGLICERIDI, TIHI I SMRTONOSNI

Pojedite svoje masnoće!

Autor: Ekipa Alo! | 21.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Holesterol i trigliceridi su nam neophodni za zdrav život, ali kada je njihov nivo povišen, može da dođe do ozbiljnih bolesti, u najgorem slučaju do infarkta i moždanog udara. Zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija.

Zdrava ishrana, vežbe  i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija

Zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija | Foto: Shutterstock

Ako su holesterol i trigliceridi povećani usled nepravilne ishrane, a ne zbog genetskih razloga, mnogo možete da učinite za zdravlje i bez lekova. Iskustvo je pokazalo da najefikasnija ishrana bogata morskom ribom, maslinovim uljem, povrćem i voćem.

Prirodni lekovi


Visoke vrednosti holesterola i triglicerida povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni uzrok smrtnosti u savremenom društvu. „Normolip 5“ je prirodna pomoć za sniženje holesterola i triglicerida na bazi gama orizanola i crvenog pirinča, čije je delovanje pojačano prisustvom hroma koji povoljno utiče na metabolizam šećera i masti. Kapsule ne oštećuju jetru ni nakon višegodišnje upotrebe, a efekti, bezbednost i delotvornost su klinički testirani. Komforno doziranje jednom dnevno i mesečno pakovanje po pristupačnoj ceni, čine ovaj dijetetski proizvod logičnim izborom za sve osobe koje bi da izbegnu hemijske lekove.

Masne morske ribe su bogate omega3 masnim kiselinama, za koje je utvrđeno da povoljno utiču na odnos dobrog i lošeg holesterola. Eskimi u svojoj ishrani pretežno koriste masne morske ribe i imaju najnižu stopu srčanih oboljenja i posledičnih komplikacija. Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje omogućavaju povoljan nivo masti u krvi.
Naime, Francuzi se hrane slično Nemcima, to jest u ishrani imaju zastupljene zasićene masti životinjskog porekla, ali za razliku od Nemaca piju vino posle jela. Nauka je dokazala prisustvo polifenolnih jedinjenja iz semena grožđa, koja štite krvne sudove od oštećenja usled oksidacije masti. Citrusno voće bogato je bioflavonoidima, koji takođe sprečavaju oksidaciju masti.

Jabuke i heljda
Za brzu eliminaciju holesterola iz tela dobar je pektin, koji se nalazi u jabukama. Za to su dobre i cerealije kao što su ovas, ječam, proso ili heljda. Dodavanje jabuke cerealijama samo povećava efekat eliminacije.
Još jedan interesantan podatak je da mala količina polinezasićenih masti može da smanji holesterol u krvi za 5 do 10 odsto. Posebno je dobra linoleinska kiselina, koja se nalazi u hladno ceđenim uljima, ribi (ne ljuskarima), orasima, semenkama i puteru od kikirikija. Pomažu i namirnice bogate vitaminom B6. Pošto je to vitamin rastvorljiv u vodi i gubi se prilikom kuvanja, najbolje je uključiti u ishranu mnogo sirovog povrća i voća. Naročito je vitaminom B6 bogato zeleno lisnato povrće. Značajni su i proizvodi od soje – sojino mleko, tofu (sojin sir) i tempeh (sojino meso).

Principi ishrane
- Jedite puno voća povrća, mahunarke, žitarice, posebno ovas, morsku masnu ribu
- Smanjite unošenje zasićenih masti životinjskog porekla
- Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega 6 masnim kiselinama, kao što su kukuruzno i suncokretovo
- Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u voću, povrću, jezgrastom voću i maslinovom ulju

Recepti protiv triglicerida

DRENJINE Jedan kilogram drenjina preliti sa jednim litrom rakije komovice, ostaviti da odstoji 40 dana, zatim procediti. Svakoga jutra na prazan stomak popiti po jednu čašicu.
CRNI LUK Svako veče pre spavanja u 1,5 dl vode potopiti jednu manju glavicu crnog luka koji treba prethodno zaseći kako bi mogla da u vodi ispusti sok, još je bolje prepoloviti ga na pola. Sutradan ujutru luk izvaditi i baciti, a vodu u kojoj je stajao popiti, takođe, na prazan stomak. Ovako postupati 40 dana.
LIMUN I JOGURT Iscediti limun u čašu jogurta i popiti ujutro pre doručka. Treba piti dve do tri nedelje da bi se postigli rezultati.
SUSAM I JOGURT Uveče u čašu jogurta (1,8 dl) nasuti punu kafenu kašičicu semena susama. Dobro promešati i odložiti u fridižer. Ujutro to popiti pre doručka. Ovo je neophodno konzumirati svakodnevno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP