Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SE (NE)NOSITI SA PROBLEMIMA

Pošast zvana depresija

Autor: Nataša Lazović | 28.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Oko 350 miliona ljudi u svetu boluje od nekog oblika depresije, žene češće obolevaju nego muškarci, a oko 50 odsto svih obolelih nikad ne zatraži pomoć. Depresivni smatraju da nemaju nikakve opcije u životu, okrivljuju sebe, dok pojedini razmišljaju i o samoubistvu...

Mada je bolest  izlečiva, 50 odsto  obolelih nikad ne  zatraži pomoć

Mada je bolest izlečiva, 50 odsto obolelih nikad ne zatraži pomoć | Foto: Shutterstock

Statistički podaci koje je nedavno objavio „Hafington post“ pružaju uvid kakav uticaj ova bolest ima na pojedinca i okolinu…


- Oko 11 odsto tinejdžera oboli od depresivnog poremećaja pre 18 godine.
- Žene češće obolevaju od depresije nego muškarci. Rizik od depresije kod njih je 70 odsto veći nego kod jačeg pola.
- Gotovo 14 odsto žena je nakon rođenja deteta imalo problema s postporođajnom depresijom. Ona je trajala od četiri do šest nedelja.
- Oko 30 odsto studenata oseća se depresivno, što im zadaje probleme u učenju.
- Procenjuje se da se zbog lečenja i smanjenja produktivnosti samo u SAD-u godišnje zbog depresije izgubi 80 milijardi dolara.
- Skoro 10 odsto starijih od 65 godina boluje od depresivnog poremećaja.
- Psihoterapija u proseku traje od 10 do 20 nedelja, ali stručnjaci tvrde da lekovima treba od četiri do šest nedelja kako bi dali rezultate.

- Određeni događaji, kao sto je smrt bliske osobe, prekid ljubavne veze, gubitak posla i slično, dovode do depresije kao reakcije. Međutim, ukoliko ovo stanje traje duže, ili je intenzivnije, može se govoriti i o depresivnoj ličnosti koja je sklona tome da veruje da je prepuštena na milost i nemilost teškim životnim okolnostima i da je nesposobna da preduzme bilo šta protiv njih. Istovremeno krivi sebe za to i svoju ljutnju okreće prema sebi - obajšnjava za „Alo!“ Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, i dodaje da je jedna od njenih osnovnih osobina nedostatak samopoštovanja.

Bolest je praćena telesnim simptomima kao sto su: gubitak apetita, nesanica, brzo zamaranje, smanjenje seksualne želje, poremećaji funkcije želuca i tako dalje…
- Depresija se tretira psihoterapijom kominovanom sa farmakoterapijom. Potrebno je obratiti se za pomoć kada se prepoznaju njeni simptomi, a svako pominjanje samoubistva, koje može da je prati, treba shvatiti ozbiljno - savetuje psihoterapeut.

Smeh i čokolada!


Ako vas uhvate crne misli, ne prepuštajte se negativnim osećanjima, savetuju stručnjaci, radije vežbajte ili uživajte u čokoladi, ili se opustite uz šolju zelenog čaja. Ako ni to ne pomaže, negativne emocije je najbolje izbaciti uz tužnu muziku. I svakako, družite se i smejte se što češće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP