Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI

Posno je slasno

Autor: N. Lazović | 24.04.2013 - 07:42:00h | Komentara: 1

U toku je veliki uskršnji post i mnogi koji nisu postili sve vreme, učiniće to bar poslednje nedelje. Da li je dobro postiti, bez obzira da li to činite iz religioznih ili zdravstvenih razloga, pitali smo nutricionisu Branku Miković.

Zdravlje na usta ulazi

Zdravlje na usta ulazi | Foto: Shutterstock

- Ljudi mi najčešće postavalju ista pitanja: Kako izbalansirati ishranu za vreme posta, da li je moguće redukovati telesnu težinu za vreme posta, da li je unos kalcijuma smanjen i koliko je to štetno? Zaista je mnogo pitanja, ali je jedan zaključak – postiti je zdravo ako se pridržavate nekih osnovnih pravila – kaže za “Alo!” Branka.


Posno nije nužno i zdravo


To što jedete posnu hranu ne znači automatski i da jedete zdravo, jer je u posnoj ishrani dozvoljeno koristiti šećer, ulje i margarin. Zato je i u toku ovakve ishrane važno voditi računa o umerenosti i ne konzumirati belo brašno, masnoće i prste šećere.

Pravilnim izborom namirnica možete obezbediti dovoljan unos kako kalcijuma, tako i drugih nutritivnih elemenata.
- Da bi se hranom životinjskog porekla unelo dovoljno kalcijuma, potrebno je svakodnevno uneti naprimer 200 grama mleka (jedna šolja) i 70 grama sira.
Međutim, namirnice biljnog porekla mogu da zadovolje potrebe za kalcijumom, možda čak i bolje od onih životinjskog porekla. Tu je pre svega mak, koji je veoma bogat izvor kalcijuma, rogač, suve smokve, badem, lešnik, pasulj, lisnati kelj, susam.

U 100 grama kravljeg mleka ima 119 mg, a u 100 grama maka čak 1366 mg kalcijuma - ističe naša sagovornica.
Ona dodaje da treba jesti integralne žitarice, jezgrasto i suvo vuće.

- Svakodnevno unosite povrće kao prilog, sada ga ima na pijaci i nije skupo. Ako ga svakodnevno jedete obezbedićete dodatno vitamine i minerale. Uvrstite u jelovnik morsku ribu. Cene su različite, ali ne zaboravite da su i jeftinije morske ribe izuzetno zdrave – kaže Branka.

Mali saveti


1. Ishrana treba da bude raznovrsna, i jednostavno pripremljena, bez mnogo masnoće i duge termičke obrade.
2. Koritite maslinovo ulje hladno cedjeno, kombinujte ga u ishrani sa hladno ceđenim uljem bundeve, susama i zrna grozđa.
3. Morska riba ne mora da bude skupa, papaline i skuša su odličan izbor.
4. Izbacite belo brašno, koristite med umesto šećera i smanjite unos soli i masnoće.

Poslednji komentari
  • Post Vreme: 24.04.2013 08:09h

    Tekst nije pomogao pravim vernicima koji poste na vodi.Dakle nije nam dozvoljen margarin,ulje niti riba.Jako je tesko naci u Srbiji posnu hranu,a jos teze da je bez imalo ulja.To govori o potraznji takve hrane,a dalje i o tome koliko ima pravih vernika u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP