Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAMO POZITIVNO

Postoji toliko načina da pobedite depresiju

Autor: N.Jovanović/nadlanu.com | 18.04.2014 - 13:05:00h | Komentara: 0

Osećate da vam stvari izmiču kontroli, deprimirani ste i ne pamtite kada ste se poslednji put od srca nasmejali? Evo šta bi trebalo da uradite da biste vratili osmeh na lice.

Vremena jesu teška, život je sve nemilosrdniji, tempo koji nam svakodnevnica nameće postaje nepodnošljiv. Sasvim je prirodno da u nekom trenutku fizički i psihički klonete. A kada do toga dođe treba naći način kako da pobedite nadolazeću depresiju. Predlažemo vam samo dvadeset od mnoštva načina koji postoje. Ako se setite još nečega, slobodno to sprovedite u delo.

jamb

Jamb, jedna od najboljih i najzaraznijih društvenih igara

1.Igrajte društvene igre
Okupite porodicu i prijatelje, i organizujte veče društvenih igara. “Ne ljuti se, čoveče”, jamb, “mice” ili preferans učiniće da se već posle nekoliko trenutaka osetite bolje.
2. Smejte se
Kada osetite pad energije, nasmejte se. Osim što je zarazan, smeh pomaže da se oslobodite stresa, popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona sreće - endorfina.

Smejte se iskreno i živećete duže

Smejte se iskreno i živećete duže | Foto: foter.com

3. Izađite u šetnju
Ako kod kuće ili na poslu ne ide sve po planu, izdvojte vreme i izađite u šetnju. Hodajte brže, jer ćete se tako osloboditi negativne energije, a svež vazduh će pročistiti vaš um i razbistriti misli.

4. Pozovite prijatelja
Ne, ne kucajte mu SMS, već ga pozovite! Poziv upućen osobi u koju imate poverenja odličan je način da popričate o onome što vas muči i da dobijete pravi savet.

5. Isprobajte nešto novo
Promene su dobrodošle svaki put kada osetite da vas rutina “guši”. Idite na posao putem kojim inače ne idete, učlanite se u novu teretanu, posetite restoran u kom niste bili...

6. Isključite telefone i kompjuter
Možda niste ni svesni koliko vas opterećuju informacije koje iz časa u čas “upijate” preko društvenih mreža ili mobilnog telefona. Priuštite sebi odmor od “spoljnog sveta” – isključite mobilni i kompjuter, i uživajte u tišini.

“Mobilni telefoni su moja strast, šta ima u tome loše?”: Marija Šerifović

Pogasite sve i odmorite mozak

7. Pevajte naglas
Ne, ne morate da imate glas kao Monserat Kabalje ili kao Zdravko Čolić, ali možete sebi da priuštite da zapevate naglas, makar i pod tušem. Pustite glas, a sa njim i emocije koje vas blokiraju da budete srećni.
8. Volontirajte
“Naše je samo ono što drugome damo”. Setite se ove izreke i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.
9. Napravite spisak stvari na kojima ste zahvalni
Češće razmišljamo o onome što nemamo i zbog čega smo nesrećni. Obrnite redosled! Napravite spisak stvari na kojima ste zahvalni: krov nad glavom, dobro zdravlje, porodica na okupu, uspešni prijatelji, udoban krevet, kućni ljubimac, posao...
10. Jedite boraniju
Hrana i te kako može da popravi raspoloženje, pogotovo čokolada i slatkiši. Ali, ni kuvanje neće imati ništa slabiji efekat. Stručnjaci predlažu da se pozabavite pripremom boranije; ovo povrće sadrži puno aminokiselina poznatih pod nazivom L-dopa (dopamin), koje popravljaju raspoloženje i “ubijaju” depresiju.

Boranija

Boranija je jako dobra za podizanje raspoloženja

11. Radite jogu
Veliki broj poznatih ličnosti upražnjava ovu tehniku opuštanja. Ukoliko mrzite da vežbate u grupi, pronađite na Internetu video-snimke joga-majstora i radite vežbe u vašem domu.

Himalajska joga

Himalajska joga | Foto: Shutterstock

12. Napravite pauzu
Neraspoloženje ne prestaje? Možda vam je samo potreban dobar odmor od svega. Naspavajte se, šetajte po prirodi, prošetajte po parku.
13. Ostvarite svoju najveću želju
Svakodnevne obaveze udaljavaju nas od ostvarenja snova i velikih životnih ciljeva. Toga možda niste ni svesni kada vas “pritisnu rokovi”, šef viče, a članovi porodice očekuju da radite sve umesto njih. “Povucite ručnu” i setite se svoje najveće životne želje, a onda napravite prvi korak ka njenom ostvarenju. Činjenica da radite nešto što vas ispunjava za tren oka će vam popraviti raspoloženje.
14. Pronađite zabavu u kuhinji
Čak i ako niste vični za šporetom, spremanje najjednostavnije salate ili sendviča može da ojača vaše samopouzdanje i da vas rastereti svakodnevnih briga. Uživanje u zajedničkom obroku sa članovima porodice popravlja raspoloženje, a pohvale za dobro pripremljenu hranu učiniće da se osećate bolje.
15. Meditirajte
Meditacija je odličan način da se opustite i ojačate odnos između vašeg uma i tela. Uz to - besplatna je, a izuzetno korisna!
16. Udelite kompliment
Recite koleginici da danas lepo izgleda. Pohvalite kolegu što vam je doneo kafu u kancelariju. Bićete nagrađeni osmehom, a ubrzo očekujte i osmeh na sopstvenom licu!
17. Sredite životni i radni prostor
Otarasite se svih nepotrebnih stvari iz vaše kancelarije i reorganizujte prostor u kom boravite - to će ga osvežiti i učiniti ga novim. Osećaj zadovoljstva kada promenite izgled kancelarije ili životnog prostora odagnaće negativne misli.
18. Doživite trenutak
Umesto što usmeravate snagu na pokušaje da detaljno kontrolišete budućnost i na brige o prošlosti, živite u trenutku. Budite tu, živite u sadašnjosti, uživajte u momentima.
19. Odmorite
Ukoliko imate poteškoća sa oslobađanjem uma od negativnih misli i stvari koje vas opterećuju, odmorite. Napravite kratak predah i odremajte; tako ćete relaksirati i um i telo, i imaćete drugačiji pogled na stvari kada se probudite.

Superodmor Egipat

20. Zamaptite: Sve će biti u redu
“Ko zna zašto je to dobro”. Ova rečenica koju ste milijardu puta čuli i izgovorili zaista “radi”. Promenite ugao gledanja na situaciju koja vam u ovom trenutku zadaje problem i setite se da će se sve u životu odvijati na način koji je najbolji za vas. Možda vam u ovom trenutku to ne deluje baš tako, ali prisetite se situacija iz prošlosti kada ste imali utisak da se “svet ruši” jer se nešto nije dogodilo, a onda se ispostavilo da je izostanak neke situacije bio pun pogodak za vašu budućnost. Pozitivno razmišljajte i zapamtite - sve će na kraju biti dobro. Ako nije dobro, još nije kraj.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP