alo.rs Zdravlje
ALARMANTNA ISTINA O MESU
Pre nego što završe u tanjiru, životinje se hrane lešinama, đubrivom...
Šta bi naši preci rekli na meso koje kupujemo u trgovačkim lancima?
Meso
Meso koje danas kupujemo u velikim trgovačkim lancima naši preci ne bi ni prepoznali kao meso.
To je činjenica zbog koje je zdravlje današnjeg, modernog čoveka ozbiljno ugroženo, a koje nije ni svestan.
Posle Drugog svetskog rata u Americi je proizvodnja mesa postala veliki i unosan posao.
Slobodne životinje koje su se hranile s onim dostupnim i njima namenjenim u prirodi, jednostavno su postale stvar prošlosti. Većina stoke danas, uzgaja se, živi i hrani u posebno ograđenim prostorima, gde im je prilično tesno.
Vreme je novac, ljudi je sve više, potrebe su sve veće, a taj proces od uzgoja stoke do trgovina, samim time sve je kraći. Životinje se tove i daju im se hormoni kako bi što pre dostigle željenu kilažu.
Ono što je alarmantno, piše "Eat Local Grown" je što se većina stoke i ostalih domaćih životinja koje se masovno uzgajaju, hrani bolesnim životinjama, đubrivom, pa čak i plastikom.
Neverovatno je da je sasvim legalno da se hrane mrtvim životinjama - lešinama pronađenim pored puta, eutanaziranim mačkama ili psima.
Bolesna hrana vodi ka bolesti stada zbog čega su potrebne ogromne količine antibiotika kako bi se održali u životu do klanica. Sve to, logično, utiče i na čoveka i njegovo zdravlje.
Nedavno je svet šokirala vest o farmeru koji je stoku hranio slatkišima jer je kukuruz postao preskup. Hm... I onda mislite kako je meso koje ste kupili zdravo za vaš organizam?!
Meso slobodnih životinja je zdravo i puno hranljivih sastojaka, dok uzgajane životinje na farmama nisu zdrave za jelo. Tim životinjama nedostaje omega-3 masnih kiselina, a samim tim ne sadrži ih ni njihovo meso.
Čak ni losos koji se smatra kraljem ovog sastojka, ako je "veštački" uzgajan ne sadrži omega-3 masne kiseline.
Ova velika promena u našoj ishrani, za tako kratko vreme, uzrok je epidemije nedostatka esencijalnih masnih kiselina u našem telu.
Harvard School of Public Health upozorava kako je ovaj nedostatak "kriv" za više od 96 hiljada smrti godišnje koje su u suprotnom mogle da budu sprečene.
Da bi stvar postala gora, stoka koja se hrani žitom i sojom ima veći postotak omega-6 masnih kiselina zbog kojih su ljudi podložniji upalama.
Savet je da izbegavate ovo meso u širokom luku i tražiti domaće, prirodno uzgojeno... Bar dok ga još ima.
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs